By November 16, 2014

Gladiole – omiljeno baštensko cveće

Gladiole, latinski naziv – Gladiolus hybridum, spadaju u najpopularnije baštensko cveće. Listovi i cvetovi gladiole su uspravni i sabljasti, veoma dekorativni. Gladiola može imati čak 26 pojedinačnih cvetova na jednoj stabljici. Kada se pojavi cvetna stabljika iz lukovice koju ste posadili, važno je da bijku dobro nadjubrite kako biste dobili lepše i krupnije cvetove.

Održavanje gladiola i uzgajanje u vrtu ili bašti

Nega gladiola nije komplikovana ni zahtevna. One će uspevati u svakoj dobro pripremljenoj zemlji, a ako zemlja ne odgovara, dodajte joj djubrivo u jesen.

Za uspešno gajenje gladiola tokom leta i kada su velike vrućine, treba ih dobro zalivati i osigurati dovoljno vlage. Za vreme cvetanja, dva puta mesečno, dodajte tečno đubrivo.

Gladiole cvece

Kada cvetovi na stablu gladiole precvetaju, što se dešava postepeno, stablo treba odseći do zemlje. Lukovice se vade po lepom vremenu u oktobru. Čuvajte ih zimi na promajnom mestu dok ne dodje vreme sadnje. Gladiolama treba dosta komposta, a kako bi još bolje napredovale, preporuka je da u zemlju dodate malo malča.

Uzgajanje u saksijama u plasteniku

Gladiole nisu previše zahtevne biljke, bez obzira na to da li ih gajite u saksiji ili u bašti.

Ako želite gladiole držite u plasteniku, najbilja sorta za to je- Kolvil. Kolvil obimno cveta i raste brzo. U stakleniku se sadi oko 100 lukovica na kvadratni metar. Optimalna temperatura je 15 stepeni. U ovoj fazi zalivanje je potrebno svakog petog dana. Očekujte cvetanje za oko 100 do 120 dana od momenta kada ste posadili lukovice. Djubrenje je potrebno u količini od 8 kg po aru, u trenutku sadjenja, a u periodu formiranja cvetnih klasova – 3 kilograma za ar zemljišta uz blago povišenu temperaturu – 18 stepeni.

Kako zasaditi lukovice gladiole?

Vreme sadnje lukovica gladiole je u martu mesecu ili aprilu.

Sadnja lukovica podrazumeva da one treba da budu na udaljenosti od oko 20-30cm, i na dubini od 5 do 6 cm. Znajte za jednostavno pravilo: Što su krupnije lukovice, biće krupniji i cvet . Očekujte da iz lukovice početkom leta najpre izrastu šiljati zeleni listovi, a onda počinje da raste stablo sa cvetovima. Lukovice treba saditi na sunčanu poziciju u vrtu.

Cvetanje gladiola

Cvetovi rastu u vidu klasova,a svaki cvet je trubast i ima 6 latica. Cvet traje oko 6 do 7 dana i nema miris. Boja cvetova zavisi od vrste a mogu biti beli, roze, oranž, žuti, lila, crveni… Cvet gladiole koji se otvara u julu, traje sve do prvih mrazeva. Takodje, u zavisnosti od vrste, gladiola će narasti u visinu od svega 30 cm pa sve do metar i po.

Gladiole gajenje

Razmnožavanje

Sejanje, odnosno razmnožavanje semenom, je samo jedan od na

ina razmnožavanja ovog cveća. Ovaj metod je najbolje prepustiti profesionalnim uzgajivačima jer je relativno komplikovan. Vi se držite lukovica!

Bolesti

Češće bolesti ove biljke su suva trulež lukovice i stabla, a njihov uzrok je Septoria gladioli. Mogu se javiti još i sušenje vrha lista, i celog lista a nekada se jave i sitne crne fleke na zaraženim delovima biljke. Pegavost gladiole obično je izraženija u godini sa većom količinom padavina.

Cena gladiola zavisi od vrste. Lukovice se mogu kupiti za oko 50 dinara.

Tags:, , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Vrtno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com