By November 20, 2014

Frezija – birajte kada želite da cveta!

Frezija, latinski naziv (Freesia refracta) je zeljasta biljka a omiljena je kao rezano cveće, jer njeni cvetovi dugo traju u vodi i postepeno se rascvetavaju. Otpornije vrste možete gajiti kao baštenske biljke, ali u saksijama na terasi. Ako je pravilno negujete, frezija će Vas nagraditi svojim predivnim mirisom i bojom cvetova.

Postoji oko 20 vrsta frezija. Uglavnom rastu u visinu do 70 cm. Listovi frezije liče na mač, a vrlo mirisni cvetovi rastu u cvastima od po oko 10 komada. Mogu biti jednoslojni ili dupli i urazličitim bojama. Seme frezije je tamnosmedje boje a lukovice imaju braon zaštitni sloj.

Frezija uzgoj

Razmnožavanje i sadnja

Frezija se razmnožava lukovicama. Sadnja lukovica se vrši u zavisnosti od toga kada bismo želeli da frezija procveta.

Ako želimo cvetanje u februaru, novembru i decembru, sadimo lukovice u septembru ili oktobru, a ako hoćemo da frezija cveta u avgustu, sadimo ih u aprilu. Lukovice možete saditi u etapama, kako biste osigurali stalno cvetanje frezije.

Lukovice se sade se u baštensku zemlju koju treba pomešati sa peskom i to na dubini od oko 5 cm. Rastojanje izmedju dve lukovice treba da bude oko 10 cm. Za uzgoj u bašti, freziji će prijati sunčana do umereno senovita mesta.

Ako freziju sadimo u saksije, biramo one do 15 cm u prečniku. Na dno saksije stavljamo sloj šljunka (zbog drenaže), a onda dodajemo mešavinu zemlje i peska u razmeri 3 prema 1. Lukovice se u saksiju sade jedna do druge, i to 5 do 8 lukovica pored zidova saksije.

Po uzgoju frezija, najpoznatija je Holandija, pa kada nabavljate lukovice za sadnju, preporučujemo da izaberete one holandskih proizvodjača. Cena lukovica zavisi od vrste i proizvodjača, a mogu se nabaviti za oko 200 dinara.

Gajenje i nega

Zalivanje frezije mora biti umereno, a najbolje je zalivati je ujutru, kako bismo lukovice zaštitili od truljenja. Zalivanje u periodu cvetanja biljke, treba da bude svakodnevno. Prihrana joj je potrebna onda kada biljka nikne i kada je u fazi rasta. Koristite prihranu bogatu kalijumom.

Kada frezija završi cvetanjei kada se lišće osuši, a to kreće sa prvim mrazevima, izvadite lukovice iz zemlje, očistite ih i čuvajte na suvom, prohladnom mestu sve dok ne dodje vreme za sledeću sadnju.

Obezbedite potporu freziji, da joj se stablo i listovi ne bi lomili.

Frezije u vazi

Ako volite cveće frezije u vazi, izaberite ono sa više zatvorenih cvetova. Kako bi duže trajali, cvetove pre stavljanja u vazu, još jednom podrežite.

Frezija zimi

Dok se hibridne frezije gaje kao saksijske biljke, baštenske vrste u hladnijim područjima tokom zime treba da zaštitite od nižih temperatura, da biljka ne bi izmrzla. S druge strane, hibridne frezije su podložnije nekim virusnim obolenjima koja uzrokuju nekrozu listova i cvetova.

Frezija cvece

Saveti

Ako frezija ne procveta, prebacite je na malo hladnije mesto na temperaturi do oko 10 stepeni a tek kada se pojave cvetne drške, biljku držite na temperaturi od 15 stepeni.

Frezijama je potrebna podrška u vidu potpore da se ne bi lomile.

Od oktobra do marta, trebalo bi im obezbediti dodatno svetlo, a najbolje je da budu oko 12 sati izložene svetlosti.

Posle vadjenja lukovica, savetuje se njihova dezinfekcija fungicidom, kao i pre sadnje kako biste preventivno uticali na oboljenja biljke.

Ako freziju napadnu lisne vaši ili grinje, koristite insekticid.

Tags:, , , , , , , , , ,
Posted in: Vrtno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com