By November 20, 2014

Ehmeja – zelena rozeta i ružičasti cvetovi kao divan sobni ukras

Ako želite dašak egzotike u svom domu, odlučite se za predivnu ehmeju. Njeno gajenje nije zahtevno, a purpurni cvetovi će ulepšati svaki svetao kutak u stanu ili kući.

Ehmeja, latinski naziv (Aechmea fasciata) je tropska biljka, rado gajena kao sobno cveće u mnogim domovima jer izuzetno ulepšava bilo koji enterijer tokom leta, kada joj je vreme za cvetanje, a i nije previše zahtevna biljka. Poreklom je iz Brazila, a u našim uslovima može da poraste do oko pola metra u visinu.

Nega Ehmeje je jednostavna

Pošto su joj prirodno stanište tropske šume, ehmeji je za uzgoj potrebno svetlo mesto, i neće joj smetati ni direktni sunčevi zraci. Uz malo pažnje, imaćete predivan ukras u kući, a ehmeja će Vas nagraditi cvetovima tokom leta, mada nekada cvetanje može da izostane. Kao sobna biljka, ehmeja zahteva temperaturu u rasponu od 12 C do 27 stepeni, a prihrana joj nije potrebna, čak ni ako počnu da joj žute listovi jer je njen prirodni proces.

Ehmeja cvece

Cvetanje Ehmeje može da izostane

Ehmeja u tropskim predelima Brazila raste kao epifit, na drugim biljkama, najčešće na šupljini kore od drveta gde se hrane i koriste nakupljenu vodu u šupljinama.

Dugi zeleni listovi su tvrdi, bodljikavi i prekriveni belim tragovima a složeni su u lepu rozetu iz čije sredine rastu grimizni cvetovi. Svaka rozeta će samo jednom cvetati i to postepeno, razvijajući male cvetove koji su vrlo trajni – do 6 meseci!

Nakon uvenuća cvetova, rozeta se suši dok se biljka obnavlja tako što istovremeno počinje da niče par ili tri nove male rozete.

Zalivanje

Pošto je reč o tropskoj biljci, jasno je da joj je za pravilan rast potrebno dosta vlage i vode. Ehmeja se zaliva dva puta sedmično u periodu pre cvetanja. U centar rozete, obavezno uspite malo vode i menjajte je na dvadesetak dana. Korisitite za zalivanje samo odstajalu vodu ili kišnicu na sobnoj temperaturi- nikako hladnu iz česme.

Presadjivanje i razmnožavanje

Kada cvetovi i listovi odrasle biljke uvenu, tek onda odstranjujte mlade rozete koja moraju narasti minimum do polovine visine stare biljke. Takodje, kada cvetni klas počne da vene, treba ga odrezati.Tada nožem odstranite sa stare biljke mladu biljku sa sve korenom i zasadite je u saksiju sa vlažnim kompostom uz obaveznu drenažu. Koristitie oštar nož ili skalpel.

Ehmeja gajenje

Da koren biljke ne bi propao i počeo da truli, u podmetač saksije stavite kamenčiće ili keramičke krhotine. Pri ovom procesu razmnožavanja, važno je da nosite rukavice jer ehmeja ima sitne bodlje, dok naslage na listovima mogu da iritiraju kožu ruku.

Ehmeju ćete lako razmnožiti sami na ovaj način,a mlade biljke, spremne za rasadjivanje možete i kupiti, njihova cena je oko 500 dinara.

Bolesti ehmeje

Ehmeja će uglavnom negativno reagovati na neadekvatne uslove gajenja – hladnoću, manjak svetlosti i višak vode, dok je biljni paraziti retko napadaju. Ako se desi da rozeta ili cvetna stabljika trune, to je signal da biljka pati zbog viška vode i niske temperature. Tada pustite da se zemlja isuši i premestite ehmeju na toplije mesto. Višak vode i vlage ne bi trebalo da budu problem, ako ehmeju konstantno držite na visokim temperaturama. Ako se cvetni klas i stablo cveta suše i tamne, to je znak da je biljka na niskoj temperaturi, pa joj nadjite toplije mesto.

Tags:, , , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com