By November 22, 2014

Anemone – baštenske lepotice koje sporo rastu

Postoji preko hiljadu sorti anemona, a za neke od njih koje su zaista retke, kolekcionari su spremni da plate i nekoliko stotina evra. U našim krajevima najviše se gaje vrste koje vode poreklo od evropske anemone. Anemone ili šumarice spadaju u porodicu ljutića a potiču sa prostora Italije i juga Francuske. Većina anemona su zeljaste bijke koje cvetaju jednostrukim cvetovima dok su sorte sa više redova latica zahtevnije za uzgoj.

Anemona se odlikuje trorežnjevitim listovima koji liče na jetru i kojoj neki narodi pripisuju ekovito dejstvo. Listovi anemone mogu biti i perasti, u obliku rozete, dužine 25 do 30 cm. Cvetovi anemone su obično beli, pink, ljubičasti ili plavi a neke sorte imaju boju cveta u zavisnosti od tipa tla, pa će tako anemone koje se gaje na zemlji sa većim udelom krečnjaka obično imati roze cvetove, a ako u zemljištu nema krečnjaka, cvetovi će biti svetloplavi. Cvetna drška anemone, ima dužinu od 15 do 25 cm i obrasla je dlačicama. Plod je orašast.

Ovo baštensko cveće raste polako i ima posebnu diskretnu lepotu, ali na žalost, u domaćim baštama nije previše zastupljena. Cvet anemone, koji inače kratko traje, je simbol stidljivosti i rastanka.

Anemone cvece

Gajenje i nega anemona

Dok traje cvetanje anemone, a to je u martu i aprilu, obezbedite joj dosta sunca, ali zato leti gledajte da je zaštitite od direktnih sunčevih zraka, pa je dobro da bude u nekom senovitom delu bašte.

Najbolje mesto za anemone je ispod nekog listopadnog drveta. Zemljište koje joj prija je bogato krečnjakom i humusom ili glinovito zemljište koje neće zadržavati vodu. Anemone će se lepo slagati i sa visibabama. Anemone mogu dobro uspevati i u saksiji, ali pazite da se zemlja ne osuši.

Razmnožavanje anemone – zahtevan posao

Anemone se ne razmnožavaju jednostavno, jer je ova biljka osetljiva na deljenje busena. Vremenom, ako joj uslovi u bašti odgovaraju, anemona počinje da se širi sama i stvara divne tepihe ispod drveća i žbunja.

Nakon cvetanja, vetar počinje da raznosi seme anemone koje se prepoznaje po dlakavom čuperku. Pokupite seme, posadite i držite na malo hladnijem mestu dok ne proklija.

Jednostavnije je razmnožavanje je deobom lukovica, čije se ćerke odvajaju od matične u kasno leto. Lukovice možete i kupiti u nekim cvećarama.

Cena paketa sa pet lukovica anemone je oko 300 dinara pa naviše u zavisnosti od vrste.

Japanska anemona

Japanska anemona – je vrsta otporna na zimske uslove gajenja koja se javlja u roze i belim hibridima. Za oko dve godine se potpuno razvije i ukoreni a onda daje prelepe raskošne cvetove. Može danaraste u visinu do oko 89 santimetara. Japanskoj anemoni ne prija jako sunce, a kada je reč o zemlji,obezbedite joj šumsku, rastresitu ili glinenu zemlju.

Redovno je zalivajte leti, i dodajte malo djubriva krajem proleća, kako biste podstakli cvetanje.

Vrste anemone

Rod anemona ima oko 120 njenih vrsta. Cvetanje anemona je kriterijum po kome razlikujemo dve velike grupe ovog cveća: prolećne anemone cvetaju od marta do aprila, dok jesenje anemone počinju da cvetaju krajem leta i početkom jeseni. Prolećne anemone su nežnije, i najviše će im prijati da i smestite pored žbunja ili neke veće biljke u vrtu. Jesenje anemone su raskošnije po cvetanju i zahtevaju senovitija mesta. Pošto su osetljive na niske temperature, tokom hladnih dana, zaštite ih lišćem, grančicama ili senom.

U odnosu na vrstu anemone, treba prilagoditi i način održavanja i negu: na primer, žutoj anemoni će prijati vlažnija zemlja, dok balkanska vrsta više voli suvija mesta.

Anemone gajenje

Sadnja anemona

Kako saditi anemone? Odgovor zavisi od toga, kada želite da Vam anemone cvetaju! Sadnja gomolja je na dubini od oko 5 cm, a rastojanje izmedju dve biljke treba da je oko 10 do 15 cm. Okrenite okce na gomoljima obavezno nagore. Ako sadite na proleće, dan pre sadnje, gomolje treba potopitu u vodu. Ako sadite anemone na jesen, zaštitite ih od smrzavanja slamom ili lišćem. Izaberite zemlju bogatu humusom.

Gomolji se inače iz zemlje vade tek kada se biljka osuši i do naredne godine ih treba čuvati u kartondržite skim kutijama i to u prohladnoj prostoriji.

Zdravlje biljke: Anemona relativno otporna na biljne bolesti i štetočine ali vodite računa onjenom korenu koji je osetljiv, naročito na hladnoću kada može da pone da truli. Presadjivanje se stoga preporučuje na proleće, a ako ipak primetite da je truljenje korena pa i biljke počelo, pokušajte da spasete anemonu tako što ćete je presaditi u dreniranu suvlju zemlju.

Tags:, , , , , , , , , , ,
Posted in: Vrtno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com