By November 22, 2014

Dalija (georgina) – cvetovi raznih oblika i boja ulepšaće svaki vrt

Dalija ili georgina je baštensko cveće koje vodi poreklo iz planinskih predela Meksika. Drevni narod Acteka, koristio ju je kao lek i hranu. Njene lukovice su pekli ili su od njih dobijali brašno. U Evropi počinje da se gaji u 18 veku, najpre u Španiji i to kao povrće. Tokom godina, uzgojeno je čak 20 000 kultivara od 3 originalne vrste dalije iz Meksika.

Dalija se rado gaji i kod nas, jer daje cvetove u raznim oblicima i bojama. Nabolje će uspevati na sunčanoj poziciji u bašti. Dugo cveta i zahvalna je za kombinovanje sa drugim dekorativnim biljkama.

Dalija ima zeljastu i krhku stabljiku, a raste u visinu od 30 santimetara pa do 3 metra. Listovi su ili zeleni ili crvenometalne boje, nazubljeni ili urezanih ivica. Georgina cveta u periodu od jula do oktobra cvetovima koji mogu biti beli, crveni, narandžasti, žuti, roze, lila boje… Noviji kultivari imaju plave i crne cvetove. Cvet dalije se zapravo sastoji od mnoštva sitnih cvetova koji čine razne oblike cvetnih glavica pa se tako dele na jednostavne, kuglaste, pompon ili kaktus dalije. Cvetovi se razlikuju i po veličini pa tako postoje dalije sa minijaturnim cvetovima ali i one čiji cvetovi su u prečniku veliki i preko 25 santimetara.

Dalija cvece

Nega dalija

Dalija je vrlo prilagodljiva biljka, jednostavna za gajenje.

Zalivanje: Dalija traži redovno zalivanje tokom letnjih žega i visokih temperatura. Na zemlju oko biljaka poželjno je da stavite malo malča koji će sprečiti isparavanje vlage.

Prihranjivanje: Za pravilan uzgoj, i ako hoćete da Vas dalija nagradi lepim i zdravim cvetovima, potrebno je da je prihranjujete hranivom sa većom koncentracijom azota. U leto, u periodu pre cvetanja, potrebno joj je hranivo sa malo više kalijuma.

Prezimljavanje dalije: Dalije pre mrazeva treba izvaditi iz zemlje. Ako izmrznu, biljka se neće oporaviti. Pri vadjenju, odrežite 20 cm gornjeg dela biljke, rastresite zemlju, okrenite lukovice naopačke kako bi se ocedile i lukovice dobro osušite.

Bolesti

Dok je dalija još mlada, mogu da je napadnu puževi, a u fazi intenzivne vegetacije, meta je crvenog pauka, gusenica i raznih lisnih vaši. Koristite u tim slučajevima insekticid koji će Vam preporučiti u poljoprivrednoj apoteci.

Kako razmnožiti daliju

Razmnožavanje dalije semenom obavlja se u februaru ili martu kada su temperature oko 18-20 stepeni. Za mesec dana, biljke se pikiraju u većem razmaku, i u maju se mogu saditi u bašti. Cena kesice sa 25 semena dalije je oko 150 dinara.

Dalije možete razmnožiti i gomoljima. Svaki gomolj obavezno mora imati deo korenovog vrata sa napupelim delovima, kako bi iz njih niknula nova biljka.

Razmnožavanje reznicama: Koorenasti gomolji koji se sade u supstrat u januaru mesecu, za dvadesetak dana puštaju izboje koji su zapravo reznice za razmnožavanje. Izaberite reznice dužine od 6 do 8 cm. sa najmanje 3 para listića. Zatim ih ukorenite u mešavinu smešu zemlje sa peskom, držite u vlažnoj i toploj prostoriji i prekrijte folijom. Ukoreniće se za oko dve nedelje.

Sadnja

Dalija se može saditi pojedinačno ili zbirno. Nakon prestanka prolećnih mrazeva, možete krenuti sa sadnjom dalija. Prijaće joj supstrat bogat humusom kao i osigurana drenaža, jer višak vlage može negativno uticati na biljku.

georgina gajenje

 

Sadnja lukovica: Dalija ima mesnate korenaste gomolje, koje treba vaditi na jesen. Ostavljaju se na zaštićeno mesto da se prirodno osuše, a onda se stavljaju u kutije s tresetom na prozračno mesto, zaštićeno od mrazeva. Oštećene lukovice bacite, a ostale možete umotati u papir. U martu, ovlažite lukovice da malo nabubre a sadjenje počinje u aprilu. Niske sorte dalije sadite u razmaku od 20 cm a visoke na 30 do 40 cm, dok koren treba da bude na dubini od oko 10 centimetara.

Presadjivanje odraslih biljaka ostavite za drugu polovinu maja. Visoke dalije se sade u zaseban deo bašte, one niske se mogu saditi u cvetnim gredicama, dok su patuljaste, minjon dalije pogodne za sadjenje u saksije ili žardinjere i drže se na prozoru ili na terasi.

Tags:, , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Vrtno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com