By December 18, 2014

Ljubičice – mogu da cvetaju i deset meseci

Ljubičice, latinski naziv (Violae) nisu previše zahtevne biljke i relativno ih je lako uzgajati. Pazite samo na vlažnost vazduha, adekvatno zalivanje i na svetlost. Uz malo znanja i truda, nagradiće Vas jedinstvenim cvetovima.

Jedna od najomiljenijih je afrička ljubičica, koja naraste do desetak centimetara u visinu i , koja cveta u bilo koje doba godine, uglavnom leti. Period cvetanja može da traje čak i deset meseci.

Osnovna originalna afrička ljubičice je tamnoplave boje, dok neki hibridi cvetaju crvenim, roze, belim ili višebojnim cvetovima.

Listovi ljubičice su u obliku srca ili blago kovrdžavi. Cvetovi mogu biti jednostruki ili bogatiji, sa višeslojevalatica.

ljubicice cvece

Kako gajiti ljubičice na ispravan način?

Održavanje i uzgajanje ljubičica-osnovni uslovi

Vlažnost vazduha treba da bude izmedju 40-70 posto, temperatura u rasponu od 21 do 27 stepeni, a noćna od 16 od 21 stepeni.

Svetlost je neophodna ljubičicama, ali ne i direktna! Možete koristiti i veštačko neonsko osvetljenje.

Ljubičicama najviše odgovara porozan supstrat a smeša supstrata sa perlitom i vermikulitom je optimalna!

Za zalivanje koristiti odstajalu vodu sa česme i sipajte je i u podmetač. Lagana prihrana prilikom svakog zalivanja je poželjna.

Ljubičicama odgovaraju jednostavne plastične saksije, a afričkim ljubičicama odgovaraju i one manjih dimenzija. Bilo bi dobro dapostupate po formuli prema kojoj prečnik saksije treba da bude jedna trećina prečnika rozete ljubičice.

Napomena: Držite prostor oko saksija sa ljubičicama uvek čistim, kao i baštenski alat, kako biste sprečili da se razviju neke bolesti biljke, posebno prenos vaši sa neke druge zaražene biljke.

Nega i gajenje ljubičice

Afričke ljubičice, koje su na našim prostorima omiljene sobne ili baštenske biljke, zahtevaju zalivanje do trenutka kada zemljište postane vlažno ali nikako gnjecavo i raskvašeno.

Previše vode, dovodi do bolesti trulog korena ali i do denitrogenizacije (biljka ne može prisvajati dovoljno soli iz zemljišta). Bilo da su kućne i da ih gajite u saksiji ili baštenske ljubičice u pitanju, voda kojom ih zalivate mora biti sobne temperature, po mogućstvu veće tvrdoće.

Uspešan uzgoj ljubičica podrazumeva i da se tokom zalivanja vodi računa da se ne zalivaju odozgo da ne bi dobile tačke po listovima, što je jedna vrsta nekroze. Ovo možete da izbegnete ako upotrebite vodenu prskalicu sa dosta sitnim raspršivačem.

Iako relativno dobro podnose hlor, ako ga u vodi ima baš dosta, što se prepoznaje po specifičnom mirisu vode, može se desiti da ljubičica oboli od spaljenog lišća i da cvetanje bude oskudnije. U tom slučaju putite da voda odstoji 24 sata pre zalivanja kako bi hlor ispario.

Svetlost utiče na cvetanje ljubičica

Nedostatak svetlosti može da bude uzrok necvetanja ljubičica i žutih listova. S druge strane, prejaka i direktna sunčeva svetlosti izazvaće smeđe tačkice po lišću i cvetovima. Zato Vašu afričku ljubičicu stavite na mesto sa indirektnim svetlom kao što su prozori okrenuti ka jugu ili zapadu.

Za uspešan i ravnomeran razvoj biljke, bilo bi dobro da ljubičice povremeno okrećete, jednom nedeljno za četvrtinu obima saksije.

Ako ih gajite na tamnom mestu, potrebne su Vam lampe sa crvenim i plavim spektrom. Vodite računa o udaljenosti lampe od biljaka, najbolje je da bude na oko pola metra od biljke. Znajte da je ljubičicama potrebno najmanje 8 sati tame po danu kako bi uspešno cvetale.

Kada je reč o temperaturi, zanimljivo je da ljubičicama odgovara temperatura i vlažnost vazduha koja odgovara i ljudima.

Afričke ljubičice neće podneti niske temperature i cvetanje će izostati dok će biljka sporije da raste i biti podložnija bolestima. Ako listovi i cvetovi počnu da se suše – uklonite ih.

Kada je reč o vlažnosti vazduha, da biste postigli što veću vlažnost, sadite afričke ljubičice u grupama ali pazite da im se listovi ne dodiruju. Možete postaviti i neke posude sa vodom pored saksija sa ljubičicama.

Afričku ljubičicu treba prihraniti jednom mesečno humusnim organskim đubrivom. Prašinu sa listova čistite mekom suvom četkicom.

Razmnožavanje i sadnja

Ljubičica se mogu razmnožavati semenom, deljenjem korena ili lisnom reznicom . Lisnareznicabrzo pusti žilice – za oko 20 dana. Najbolje ih je uzeti krajem proleća i obavezno treba da imaju peteljku dužine oko 3 cm. Zasadite reznice u vlažnu peskovitu zemlju ili vlažan treset, i pokrijte teglom ili čašom. Kada formiraju izdanke, odsecite stari list kad požuti pa ih presadite u novu zemlju.

Bolesti ljubičica

Srebrnasti tragovi na biljci, javiće se ako je držite u prostoru sa malom vlašnošću vazduha.

Ljubičicu mogu da napadnu neke vunaste koje uglavnom atakuju na vrat korena. Koristite u tom slučaju rastvor sistemičnog insekticida, ali biljku pre toga sklonite sa svetla.

Kod oslabljenih ljubičica se može javiti i pepelnica – gljivično oboljenje. Karakteriše se sivim slojem na listovima, stablu i cvetu. Uklonite zaražene delove biljke i poprskajte je odgovarajućim fungicidom.

Kako uzgajati u vrtu ove lepotice?

Za uzgoj na otvorenom, odnosno u vrtu , najbolja je obična mirisna ljubičica. Odgovaraju joj polusenovite pozicije gde će brzo napredovati i početi da se širi.

Možete ih saditi i u grupama jer ne smetaju jedna drugoj prilikom rasta i razvoja.

Ljubičice kao lek

Osim što su vrlo dekorativne, ljubičice su i lekovite biljke. Posebno su lekovite za stanja poput kašlja i sekreta u plućima. Najviše se u ove svrhe koristi suvi cvet. Čaj od ljubičica pomaže kod kašlja i oboljenja bubrega i mokraćne bešike. Deset grama sušenog cveta treba potopiti u litar ključale vode. Može se praviti i sirup. Travari su nekada od ljubičice koristili i koren za spravljanje različitih lekovitih preparata.

Tags:, , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Vrtno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com