By December 19, 2014

Ljutić – baštenska biljka raznobojnih cvetova

Ljutić ili Ranunculus spada u porodicu Ranunkulaceae, gde postoji više hiljada vrsta biljaka. Najčešći ljutić koji se uzgajau domaćim vrtovima je azijski ljutić – latinski naziv (Ranunculus asiaticus) koji je bogat velikim raznobojnim cvetovima. Ime Ranunculus u prevodi znači – žaba, ali asocijacija se ne odnosi na izgled ovog cveta, već upućuje na prirodna staništa ljutića – vlažna i močvarna.

Postojbina ljutića koji danas krasi mnoge balkone i bašte su Grčka, Turska i Iran.

Originalni ljutić koji raste kao samonikla biljka u prirodi i u našim krajevima je jednostavna manja biljka sa jednostavnim ali jarko žutim cvetom. To ipak nije ona vrsta koja se koristi za sadnju i držanje u baštama.

Umešniji baštovani za uzgoj koriste i vodeni ljutić – Ranunculus aquaticus, koji je izuzetno dekorativna biljka u baštenskim jezercima.

Ranunculus 'Mixed Colours'

Ranunkulus je idealno cveće za leje, rubove staza, ali i za gajenje u saksijama na terasi. Omiljen je i kao rezani cvet kod cvećara , i to one vrste koje imaju dugu cvetnu stabljiku i dvostruke cvetove. U vazi može da traje od 5 do 7 dana.

Ranunkulus može da naraste u visinu od 30 do 45cm. Cvetanje počinje krajem proleća i početkom leta jednostrukim cvetom koji liči na mak, ili duplim cvetovima nalik na božur. Boje cvetova su od bele preko žute i oranž, sve do crvene i ružičaste.

Razmnožavanje ljutića

Ranunkulus je najlakše razmnožiti pomoću lukovica. Moguće je još i razmnožavanje deljenjem i semenom.

Sadnja lukovica obavlja se na jesen. Kako bi biljka uspešno napredovala, omogućite joj dosta sunčeve svetlosti. Odgovara im peskovito, dobro oceđeno zemljište. Lukovice se inače vade kada ljutić požuti. Osuše se i spremaju sa sadjenje sledeće sezone.

Seme ranunkulusa odlikuje klijavost od oko 80 posto. Pre setve, seme treba navlažiti i držiti u frižideru nedelju-dve pre setve.

Seme se seje u rastresit supstrat najbolje je da sadrži trećinu treseta i perlit. Seme se pokrije njegovim tankim slojem pa se ostavi na lokaciju sa finom cirkulacijom vazduha pri temperaturi od 10 do 15 stepeni. Pazite da se supstrat n osuši kad počne klijanje.

Nakon nicanja, posude sa mladim biljčicama premestite na malo hladniju poziciju, bez direktne sunčeve svetlosti. Mlade ljutiće prihranjujte gnojivom sa azotom, na desetak dana.

Očekujte da će za oko mesec i po dana, biljke razviti 4 lista i tada su spremne za rasađivanje. Sadite ih u manje saksije pojedinačno ili u veće posude po nekoliko komada – zbirno.

Obezbedite im temperaturu od oko 10 stepeni tokom dana, a noću najmanje 5 stepeni.

ljutic gajenje

Nega i održavanje

Gajenje ljutića u toplijim područjima traži dosta vlage. Kada se završi period cvetanja, potrebno je odstraniti ocvale cvetove kako biljka ne bi trošila hranljive materije na stvaranje semenki.

Ljutić voli vlagu pa mu zato omogućite temeljno i redovno zalivanje posebno pri visokim temperaturama, kada su sušni periodi i jake žege.

Ljutiću je potrebno često prihranjivanje. Najbolje je koristiti tečnu prihranu jednom u desetak dana.

Bolesti ljutića

Najčešće štetočine koje napadaju ljutić su lisne vaši i grinje, zatim trips i bela leptirasta vaš.

Osnovne bolesti ove biljke su uvenuće i plamenjača, koje možete da izbegnete ili suzbijete tretiranjem fungicidima koje će Vam preporučiti u poljoprivrednoj apoteci.

Tags:, , , , , , , , , , , ,
Posted in: Vrtno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com