By December 19, 2014

Verbena: medju najlepšim balkonskim cvećem

Verbena, ili sporiš jedna je od najlepših cvetnica. Ova biljka ukrašena je sitnim,mnogobrojnim cvetovima raznih boja. Jednogodišnja je biljka poreklom iz Južne Amerike. Uzgoj verbene nije zahtevan, pa je zato ovo cveće preporučljivo početnicima u hortikulturi.

Uz malo pažnje i nege, uživaćete u raznovrsnim bojama verbene koja može da ukrasi svaku baštu ili terasu, počev od proleća, pa do ranih mrazeva.

Verbena je ipak prvenstveno balkonsko cveće, pa ako nemate privilegiju da se uzgojem cveća bavite u vrtu, slobodno se odlučite za nju.

Bila sveta biljka kod Kelta, Rimljana i Egipćana, a mnogi stari narodi su joj pripisivali kako magična,tako i lekovita svojstva. Od verbene su se praviličajevi i lekovite ili obredne kupke.

Verbena cveta cvetovima koji liče na kišobraniće i koji su jednobojni ili u dve boje. Cvetovi su najčešće beli, žuti, pink, crveni, lila ili plavi. Posebnu dekorativnost daju čvrsti zeleni duguljasti listovi kojisu nazubljeni i imaju fine dlačice.

verbena uzgoj

Vrste verbene

Postoje verbene koje rasu kao stablo, zatim one grmolike, kao i viseće verbene koje formiraju predivne cvetne slapove.

Kada se sadi i kako se sadi verbena

Grmolike verbene najbolje je saditi u bašti uz gredice ili kamenjare sa obaveznim razmakom od 20 do 25 santimetara. Grmolike verbenedostignu visinu od oko 30 cm.

Sadnja puzavih verbena kojese gaje kao saksijsko cveće obavja se u saksijama, visećim korpama, žardinjerama ili žardinjerama odakle će veličanstveno padati za vreme cvetanja. Mogu se saditi i u zemlju gde će formirati cvetni tepih.

Da bi presadjivanje bilo uspešno, koren verbene mora biti zdrav, i čisto bele boje. Nemojte gapreviše umotati pri dnu saksije. Sadite jednu do dve biljke u saksiju veličine 19 do 21 santimetar ili tri biljke na površini od jednog kvadratnog metra, ako presadjivanje obavljate u žardinjeri.

Nega i održavanje

Verbeni odgovara polusenovita pozicija. Dobro će podneti i sušu, dok neke sorte neće imati problem ni sa jakim vetrovima i jakim suncem.

Zalivanje: Verbena se redovno zaliva samo posle sađenja, i to dok se biljka ne primi. Kada jednom krene da raste, ne smete preterivati sa količinom vode pri zalivanju.

Zalivajte je samo kada je zemlja vrlo suva, odstajalom vodom, rano ujutru ili posle zalaska Sunca. Obratite pažnju da voda ne ostane na tacni, ako verbenu gajite u saksiji.

Mladim biljkama treba otkinuti vrh stabljike i to onda kada izraste dva, tri para listova jer ćete tako da podstaknete žbunast rast.

Takodje, ako želite da verbena duže cveta, krajem juna je malo orežite. Ako gubi formu koju želite dapostignete, prerasle grane treba odrezati za dve trećine. Očekujte da će za oko 15 dana verbena početi da cveta i da se grana.

Kada prvi put precveta poželjno je takodje da se oreže kako bi sigurno opet cvetala. Skidajte uvele cvetove da ne biste ugrozili razvoj i cvetanje biljke.

Prihrana: Dovoljna je prihrana jednom u sezoni i to na proleće, kada biljka dostigne visinu od desetak santimetara. Tada se koristi đubrivo na bazi gvoždja.

Ukoliko sledite preporuke o prihrani i zalivanju, biljku neće zadesiti bolesti i Vaša verbena će biti dobro razvijena i zdrava biljka sa puno prelepih cvetova.

verbena cvece

Razmnožavanje i sadnja iz semena

Pošto je verbena jednogodišnja biljka, treba je sejati svake godine. Seme i rasad su lako dostupn i ima ih u skoro svakom rasadniku. Setva kreće krajem februara u saksije ili gajbe. Stavite ih uprostoriju gde je najmanja temperatura 15 stepeni.

Sredinom maja , mlade biljke možete presaditi u baštu ili u saksije. Poželjna udaljenost izmedju dve biljke je 25 cm-najmanje.

Cvetanje i kombinovanje

Za vreme cvetanja poželjno još dodavanje đubriva u vodu za zalivanje, dva puta sedmično. Vaš vrt će izgledati čarobno ako verbenu kombinujete sa drugim jednogodišnjim biljkama kojima prija dosta sunca. Visećuverbenu možete kombinovati i sa drugim visećim biljkama.

Cvetanje verbene je kontinuirano tokom leta, jer biljka stalno razvija nove bočne grane koje donose nove cvetove.

Tags:, , , , , , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

2 Comments on "Verbena: medju najlepšim balkonskim cvećem"

Trackback | Comments RSS Feed

  1. Dragana Todorovic says:

    Da li Vi prodajete ovo cvece?
    Interesuje me verbena konkretno.
    POZDRAV.

shared on wplocker.com