By December 19, 2014

Tekoma – dekorativno stablo ili cvetna penjačica

Tekoma, latinski naziv: Tecoma Campsis radicans – potiče iz Severne Amerike gde raste u šumskim područjima. To je bujna listopadna penjačica koja se može gajiti kao stablo.

Lako i vrlo brzo raste i može da pokrije velike površine sa svojom dužinom odnosno visinom od oko 15 metara.

Tekoma počinje bujno da lista u aprilu svojim perastim listovima a cveta skoro tokom celog leta. Cvetovi tekome su trubasti i uglavnom narandžasto-crvene boje, nekad i žute.

Kada se završi period cvetanja, tekomu treba orezati i to tako što se izbojci režu na 5 do 7 pupoljaka.

Ova biljka stvara mahune sa semenom a odlikujeje i jak,glomazan koren iz kojeg preko čitave godine rastu izdanci.

tekoma uzgoj

Uzgoji nega Tekome

Tekomi će prijati najviše osunčan do polusenoviti položaj,dok će u hladu slabije cvetati. Ako tekoma ne cveta, verovatno je uzrok u tome što nema dovoljno svetla.

Mlade biljke tekome rašće malo sporije, ali će za oko 4 godine biti u punom intenzitetu rasta i cvetanja.

Bilo da je gajimo u saksiji ili u vrtu, treba joj obezbediti plodno i propusno zemljište.

Gajenje tokom letnjih dana podrazumeva jače i dodatno zalivanje, posebno zbog toga što ima plitak koren.

Tekoma će podneti niske temperature do -25C mada je moguće da će pretrpeti manja izmrzavanja. U slučaju da tekomu gajite kao puzavicu, obezbedite joj stalni i jak oslonac i potporu.

Tekoma se učvršćuje uz zidove svojim vazdušnim korenjem, dok gajenje tekome koju želite da formirate kao stablo, zahteva pomenutu jaku podršku.

U formiranju krošnje, pomaže to što se izbojci na stablu uklone do visine na kojoj želimo da formiramo krošnju.

Nije retkost da, iako ima potporu, tekoma nakon nekoliko godina toliko ojača da potporu može slomiti. Takodje se ne preporučuje da ovu biljkuuplićete u ograde,zato što će potpuno zarasti oko nje i zarobiti je ili oštetiti. Interesantna ideja je da se posadi uz neko staro osušeno drvo.

Razmnožavanje

Tekoma se razmnožava semenom ili izdancima korenja. Pošto tekoma ove izbojke pušta tokom cele godine, kada dostigne odredjenu starost, treba ih uzeti, izdvojiti i gajiti samostalno. Izboji se lako ukorenjavaju a i nače sama biljka Tekoma je vrlo jednostavna za uzgajanje. Seme ove biljke seje se kao i kod drugih cvetnih penjačica.

Cvetanje

Tekoma cveta leti i daje velike trubaste cvetove – narandžasto-crvene, žute ili roze boje i to na mladim ovogodišnjim izbojima.

Tekoma cvece

Sadnja

Za sadnju tekome spremite bogatu i dobro dreniranu zemlju. Pošto je reč o biljci koja ima vrlo plitak koren, preporuka je da se malčira. Tekome se sade u jesen ili u proleće. Birajte sunčano mesto, zaštićeno od promaje i jakih, hladnih vetrova. Vodite računa o lokaciji za sadjenje jer koren ove biljke brzo raste i širi se metrima oko sebe, dajući nove biljke…

Orezivanje: Odrasle tekome treba da se orezuju tako što nakon cvetanja, sve bočne izdanke prikratite na 30 do 50 cm.Skratite na isti način i sve druge ozdanke koji izrastu tokom sezone.

Ako gajite tekomu kao stablo, stablo ostavite kompletno bez bočnih izdanaka sve do željene visine.

Bolesti tekome

Iako je tekoma vrlo otporna i snažna biljka, nekada može da strada ako je često i u dužem periodu izložena mrazevima i jako niskim temperaturama.

Tags:, , , , , , , , ,
Posted in: Vrtno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com