By December 20, 2014

Lobelija – zadivljujući spektar nijansi plavih cvetića

Lobelija je jednogodišnja biljka pogodna za niske osunčane leje, žardinjere ili za uzgoj u visećim saksijama.

Plava boja cvetova je prilično retka medju cvetnicama u koje spada i lobelija, pa je zbog toga reč o cenjenoj biljci za uzgajanje.

Lobelija – latinski naziv (Lobelia erinus) poreklom je iz Južne Afrike. Ovo cveće raste vrlo brzo i prijaju mu sunčane ali i polusenovite pozicije.

Nežni cvetići lobelije javljaju se u mnogo raznih boja: ljubičasta, plava, azurno plava, svetlo plava, pink…

lobelija cvece

Kada cveta lobelija? Od proleća do jeseni, lobelija će Vas obradovati mnoštvom sitnih cvetova. Orezivanjem u julu, i skraćivanjem biljke za jednu trećinu, period cvetanja lobelije biće duži za oko 15 dana. Cvetovi lobelije mogu biti jednoslojni, ili sa dvostrukim bogatim krunicama.

Razmnožavanje i sejanje lobelije

Najčešće se lobelija razmnožava iz semena. Pošto su semenke jako sitne (u jednom gramu ih je čak izmedju 30 000 i 45 000!) ne treba ih pokrivati supstratom, već je dovoljno da se samo nežno pritisnu i navlaže, najbolje pskalicom.

Očekujte nicanje na temperaturi u rasponu od 21 do 24° C za svega 4 do 6 dana. Tada možete malo sniziti temperaturu. Možete i malo prorediti biljke kako jedan drugoj ne bi smetale pri rastu.

Sitno seme lobelije možete da pomešate sa nekim materijalom iste krupnoće u razmeri 1 prema 10. Nakon sejanja, gajbicu u koju je seme, trebalo bi pokriti providnom folijom ili najlon kesom.

Uspešan uzgoj lobelija podrazumeva održavanje supstrata vlažnim , izbegavanje zasušivanja ili pak prekomernog natapanja vodom. Prostoriju treba redovno vetriti.

Od maja, sledi sadnja novih i mladih biljaka u saksije. Dok su još mlade, održavajte zemljište vlažnim uz pomoć fajtalice. Lobelije se sade u grupama od po 3 do 5 biljaka. Optimalan period sadnje sumaj i april.

Ako lobeliju sejete u doba godine kada su dani kraći od 12 sati, dobićete biljku koja kasnije počinje sa cvetanjem. Takodje, u slučaju da ste setvu obavili tokom perioda dužih obdanica, cvetanje lobelije će biti brže.

Nega i održavanje lobelije

Lobelija traži šišanje kada prodje prvi talas cvatnje. Ako je ošišate svega nekoliko santimetara, lobelija će se regenerisati i davaće cvetove do kasne jeseni. Lobeliju treba šišati i kada primetite znakove sušenja biljke.

Lobelija je i baštensko cveće i balkonsko cveće – možete je gajiti i u vrtu i u saksiji. Idealna je za ivičnjake ali i za viseće lonce.

Oblik lobelije je uglavnom u vidu žbuna dok one padajuće bivaju prava atrakcija na terasama.

Lobelija nije zahtevna biljka i preporučljiva je za početnike. Prija joj sunce, mada će fino napredovati i na senovitim pozicijama.

Ipak, potrebno joj je redovno zalivanje i prihranjivanje.

lobelija uzgoj

Sadnja

Sadjenje lobelije obavlja se u maju ili junu. Rasad se sadi u zemlju bogatu humusom, rastresitog i propusnog tipa.

Vodite računa da zemlja u koju ste posadili biljku, nikada ne ostane suva.

Kako izabrati dobar rasad? Pri kupovini sadnica, pregledajte biljku jer ne bi trebalo da je skroz procvetala niti sa ima naznake nekih bolesti ili oštećenja. Cvetovi ne bi trebalo da opadaju na dodir. Zdrave sadnice prvi su garant da ćete u vrtu ili na terasi, imati lepu i zdravu biljku koja će brzo napredovati. Kada sadite lobeliju, vodite računa da koren ne viri iz saksije.

Tags:, , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Vrtno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com