By December 21, 2014

Kućna sreća – unosi veselje u svaki dom

Kućna sreća (latinski naziv- Helxine soleirolii) je biljka za koju se veruje da donosi sreću i veselje u dom u kome se gaji. Može biti i originalan poklon, koji jasno poručuje koliko sreće i radosti želimo osobi kojoj je darujemo. Feng Shui filozofija tvrdi da ova biljka podstiče protok pozitivne energije.

Iako podseća na mahovinu, ovo cveće krase još sitni, gusti, okrugli zeleni listovi. Kućna sreća raste u vidu malog grma. Potiče sa ostrva Sardinija i nije zahtevna za održavanje.

Nega kućne sreće podrazumeva nekoliko osnovnih pravila. Traži sunčevu svetlost, ali bez direktnog izlaganja jakim sunčevim zracima. Lepo će napredovati na blago senovitim mestima, pa, ako je držite u kući, izaberite za Vašu kućnu sreću mesto u unutrašnjosti prozora koji gleda na sever.

Temperatura koja joj prija je u rasponu od 10 do 24 stepena.

Kucna sreca cvece

Zalivanje: Kućna sreća traži redovno zalivanje ali ne i preobilno da koren ne bi počeo da truli. Pazite da ne kvasite listiće, već samo zemlju. Listove možete s vremena na vreme fajtati mlakom odstajalom vodom.

Presadjivanje nije neophodno

Kućna sreća ne zahteva presađivanje. Reč je o biljci koja poprima vid malog žbuna odnosno grma, kojoj ne treba mnogo prostora. Dostigne obično visinu od oko 18 cm. Koren je slabašan pa mu stoga ne treba sadjenje u veće saksije.

Razmnožavanje u rezidba

Da biste postigli željeni i lep oblik biljke, na proleće joj možete orezati vrhove. Upravo te odsečene izdanke upotrebite za razmnožavanje kućne sreće. Sa većih biljaka, obavezno redovno potkrešite neposlušne uzdanke.

Reznice , odnosno vrhove treba samo zabosti u mešavinu peska i treseta, i uz redovno zalivanje, brzo će pustiti žilice.

Razmnožavanje možete obaviti i na drugi način: iskopajte kašikom jedan deo idrasle biljke i posadite ga u saksiju sa zemljom. Ako saksiju potom držite na hladnom i vlažnom mestu – nova kućna sreća ubrzo će početi da buja i da ispunjava saksiju.

Šarm jednostavnosti

Prednost gajenja Kućne sreće je u tome što su njeni bujni listići sami po sebi dovoljan ukras, mada se ova biljka često kombinuje i sa drugim cvećem.

Možete je iskombinovati sa nekom biljkom koja cveta, tako što će Kućna sreća biti zelena baza – podloga za dekoraciju.

Kućna sreća i njen uzgoj u vrtu

Ukoliko hoćete da kućnu sreću uzgajate u bašti – za to su ipak najpogodnije žardinjere. Postavite ih pored ivica , stazica u vrtu, ili pored kapije i ograde.

Posebno će u vrtu izgledati dekorativno kada kućne sreće kombinujte sa cvetnicama.

Osim u žardinjerama i loncima, kućnu sreću neretko mnogi u vrtu gaje kao travu – upravo zbog prelepih sitnih listića. Lako će i brzo širenjem po podlozi formirati lep zeleni pokrivač i za to joj ne treba mnogo bogate zemlje.

Ipak znajte da temperature koje su nože od 7 stepeni, kućna sreča u vrtu neće lako podneti. Ako su u žardinjerama, kada je hladno, unesite ih unutra.

Kućna sreća je biljka koja više od otvorenog prostora , voli toplinu doma. Zimi je potrebno držati je u toplijem prostoru sa dovoljno svetla.

kucna sreca gajenje

Ako je zimi ostavite u vrtu, izmrznuće, ali postoje velike šanse da će s prvim prolećnim sunčevim zracima poterati nove uzdanke i početi da se razvija i pušta zelene listiće.

Trebalo bi pomenuti još jednu bijku koja je poznata takodje pod imenom Kućna sreća, latinski naziv : (Nertera Granadensis). Zovu je još i koralna mahovina. Ova biljka formira lep zeleni tepih po kome su posute oranž bobice, sveže i preko zime, a posebno je lepa i kada cveta – u proleće ili početkom leta, žutim ili belim sitnim cvetovima.

Potiče sa Novog Zelanda. U pitanju je zeljasta žbunasta višegodišnja biljka, kojoj prijaju kućni uslovi gajenja, svetlost i toplota.

Nju možete razmnožiti u proleće deljenjem korena ili semenom. Seme se dobija iz narandžastih bobica. Osušite ih potpuno, pa tek onda uzmite semenke koje možete posejati.

U bašti se ipak gaji kao jednogodišnja biljka.

Tags:, , , , , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com