By December 21, 2014

Nevestin veo – mirisni cvetni pokrivač

Nevestin veo

Ako želite prelepi cvetni tepih, pravi izbor za vašu baštu je Nevestin veo – latinski naziv: Gibasis geniculata. Ova otporna bijka puzavica cveta preko celog leta, a neke njene vrste čak i cele godine, pod uslovom da imaju konstantnu toplotu. Nevestin veo se može uspešno gajiti u kući, vrtu, na terasama…

Iako izgleda krhko i nežno, nevestin veo je prilično laka za održavanje. Teško ćete pogrešiti, i uz minimum vremena, veoma jednostavno ćete imati nevestin veo u vrtu koji je bogat cvetićima.

Nega i održavanje

Nevestin veo je cveće koje će podneti jako sunčane položaje, mada mu više odgovara polusenovito mesto uz umerenu toplotu.

Za sadnju i presadjivanje, ovoj biljci najviše odgovara vlažna i propusna zemlja. Dobro razgranatu i bujnu biljku treba presađivati jednom u godinu dana. Razmak izmedju dve biljke trebada bude oko pola metra.

Nevestin veo

Kada je reč o zalivanju, za vreme rasta ( mart – avgust), zalivanje nevestinog vela potrebno je svakog dana. Zimi bijku treba zalivati znatno manje. Nevetin veo se prihranjuje jednom sedmično, ali samo u periodu intenzivnog rasta.

Nevestin veo je idealna biljka za formiranje cvetnog pokrivača zemljišta. Pre zimskih mrazeva, biljku obavezno presadite u saksiju ili žardinjeru i čuvajte u zatvorenom prostoru sa temperaturom od 12 do 15 stepeni.

U slučaju da nevestin veo krene da vene na proleće, tada je poželjno odseći osušene grančice. Čak i ako nevestin veo ošišate potpuno do korena, ova biljka će sigurno ponovo izrasti i to vrlo brzo.

Razmnožavanje

Nevestin veo se razmnožava samostalno i to osipanjem semena po okolini, a seme takodje i samo pada u zemlju koja je u loncu ili žardinjeri i ubrzo niče.

Nevestin veo se lako može razmnožiti i reznicama . Reznice jako brzo ožiljavaju, čak iako ih niste stavili u vodu. Kada se na njima pojave mali korenčići, biljke treba saditi u novu zemlju na polusunčanu lokaciju.

Nevestin veo češće vidjamo u vrtovima nego u kućama, ali ova biljka nikako nije isključivo sobna biljka, pa ga zato leti obavezno iznesite na otvoren prostor. Isto tako, nevestin veo, koji uzgajate u bašti – zimi i po niskim temperaturama treba uneti u topliji zatvoren prostor.

Pažnja: Gajen u bašti, nevestin veo može da bude vrlo invanzivna biljka, nezaustavljiva je u osvajanju prostora, ponaša se često kao dosadni korov i jako ga je teško iskoreniti. Zbog ovih osobina, nevestin veo, jednom posejan u bašti, sigurno ćete imati više godina ! Nevestin veo može da poraste u dužinu i do 90 santimetara.

Cvetanje

Nevestin veo cveta u bezbroj sitnih belih cvetova. Oni će napraviti predivni cvetni prekrivač, ukrasiće zidove i podloge na koje naidju ili će praviti divne ukrase dok padaju sa visećih saksija.

Nisu samo cvetići nevestinog vela dekorativni – vrlo ukrasni su i interesantni listovi nevestinog vela – oni su zelene boje, a naličje im je u ljubičastim tonovima.

Napomena: U slučaju da se desi da u hladnim danima osetite da nevestin veo nekako sporo raste ili da je nekako beživotan, ne treba da paničite!

S proleća će gotovo izvesno lepo krenuti da raste. Poželjno je blago šišanje suvih grančica, što podmladjuje i regeneriše biljku.

Cena biljke Nevestin veo

Cena za jednu mladu biljku Nevestinog vela je oko 150 dinara.

Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Vrtno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com