By December 24, 2014

Lepi Jova – izdržljiva biljka koja nagradjuje jarkim cvetovima

Lepi Jova, latinski naziv (Impatiens) je atraktivna biljka koja cveta belim, pink, crvenim ili ljubičastim cvetovima. Posebno su interesantne sorte sa šarenim cvetovima. Iako je na prvi pogled nežna i krhka biljka, ovo cveće je optimalno za početnike, jer može da podnese i nepovoljnije uslove gajenja. Drugi nazivi ove biljke su: vodenika, Lepa Liza, Pištika, Nedirak…

Razmnožavanje iz semena

Lepi Jova se seje se u januaru, za šta je preporučljiv supstrat, odnosno mešavina baštenske zemlje, stajnjaka i peska. Seme nemojte zakopavati, odnosno pokrivati zemljom. Ako je na temperaturi izmedju 22 i 24 stepena, proklijaće za 3 do 5 dana.

Kada se pojave stablašca i kotiledoni, potrebno je smanjiti vlagu i zalivati mlade biljke tek kada se supstrat prosuši što je važno da bi se biljke dobro ukorenile.

lepi jova cvece

Održavanje i nega rasada podrazumeva da obezbedite cirkulaciju vazduha, jer to smanjuje vlagu i preventivno deluje protiv nekih bolesti i napada lišajeva i gljivica, zatim redovnu prihranu i zaštitu.

Cena semena Lepog Jove nije visoka . Kesicu semena možete kupiti i za par stotina dinara.

Vrsta Spellbound se razmnožava reznicama.

Kada se sadi Lepi Jova?

Od sejanja pa do rasađivanja Lepog Jove treba da prodje oko mesec dana. Par dana pre rasađivanja, preporučuje se da se uradi zaštita preparatima: Previkur N ili BevikurN , najbolje uz zalivanje. Rasađivanje može da krene kada se formiraju prva dva prava lista, najbolje u saksije prečnika 10 cm.

Dalje gajenje i prehrana: Lepi Jova se prihranjuje uz svako drugo zalivanje. Koristite gnojivo koje ne sadrži fosfor. Izmedju dva zalivanja, strpljivo sačekajte da se zemlja prosuši. Dok se ne pojave prvi cvetovi, moraćete da sačekate još 5 do 6 sedmica.

Temperatura: Ako Lepog Jovu držimo na temperaturama većim od 16 stepeni, cvetanje i rast će biti intenzivniji, ali temperature veće od 30 C će ga usporiti.

Zimi je dobro da Lepi Jova bude u zatvorenoj prostoriji. Napolje se opet može izneti u aprilu nakon što prodje opasnost od mrazeva.

Za Lepog Jovu pogodan je uzgoj u saksiji, žardinjerama ili u bašti, sa dobro propusnom zemljom. Odgovara mu senka i zato biljku nemojte izlagati direktnim sunčevim zracima – Lepi Jova može biti izložen Suncu tek 4 sata izjutra.

Ako se javi opadanje listova, to je možda znak da Lepi Jova nema dovoljno svetlosti ili da ste pak preterali sa zalivanjem.

lepi jova gajenje

Pošto je ova biljka sama po sebi vodenasta, važno je ne preterati sa zalivanjem jer će se koren oštetiti i početi da truli. Umereno zalivanje jednom nedeljno će biti dovoljno.

Kada dostigne visinu od oko pola metra, možete malo zakidati vrhove, da biste podstakli grananje i bujnost. Na ovaj način, Lepi Jova će ostati manjeg rasta ali konstantno će biti u cvatu.

Dve osnovne vrste Lepog Jove

Prvoj gupi pripadaju vrste polegljivog rasta koje se snažno granaju ali ne rastu mnogo u visinu. Drugu grupu čine biljke uspravnog rasta, koje obično dostignu visinu od oko pola metra.

Obično se sade po dve biljke u jednu saksiju ili u žardinjeru. Lepi jova se inače ne orezuje, ali kada se leti neke grančice osuše – bilo bi dobro da se uklone.

Tags:, , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Vrtno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com