By December 25, 2014

Neven – ukrasno i lekovito cveće

Neven se kao baštensko cveće gaji u Evropi još od 12.veka. Osim što se gaji kao ukrasno cveće, sve češći je uzgoj nevena kao lekovite biljke, za šta se koriste takozvane dupleks vrste. Potiče iz mediteranskog pojasa i sa zapada azijskog kontinenta. Latinski naziv nevena je Calendula officinalis, ai narodu je poznat još i kao žutelj, zimorod ili ognjac.

Neven je jednogodišnja, nekada i dvogodišnja zeljasta biljka sa dubokim korenom i maljavim stablom visokim od 40 do 70 cm. Listovi su takodje maljavi i svetlozelene boje.

Cvetovi nevena su poređani u 2 do 3 reda i jako narandžaste boje. Neven cveta od juna do septembra i cvetovi su karakterističnog blagog mirisa.

neven cvece

Razmnožavanje semenom

Seme nevena može da zadrži klijavost 5 do 6 godina. U prosečnim uslovima seme niče za 4 – 5 dana. Biljka brzo raste pa cvetanje možemo da očekujemo za oko 45 dana.

Seje se početkom marta, kada je temperatura izmedju 13 i 16°C, u razmacima između redova od oko pola metra. Seme se seje dubini 2-3 cm. Upotreba semena je 5 do 6 kg po hektaru.

Posle nicanja, kada je neven u fazi 3 do 5 listova, previše guste biljke se proređuju na razmaku od 5 do 8 cm.

Neven kao lek

Od nevena se u lekovite svrhe koriste cvetovi i to najčešće za spravljanje čaja. Čaj od nevena je odličan za jačanje imuniteta, protiv želudačnih i crevnih oboljenja, a može se koristiti i za ispiranje usta i grla.

U vidu raznih krema i masti, neven se koristi se za lečenje rana, opekotina, otoka, i čireva, za tretman nakon uboda pčela ili osa.

Čaj od nevena je najbolje piti u sezoni gripa, dok je mast od nevena široko u upotrebi kod ljudi koji pate od hemoroida.

Neven se često koristi i u kozmetici, i to u kremama za osetljivu i suvu kožu slonu alergijama i iritacijama.

Gajenje i održavanje nevena

Neven voli sunce i toplotu i prijaju mu sunčani položaji. Dobro podnosi sušu. Uspeva u oblastima sa umerano vlažnom i umereno toplom klimom. Potrebno mu je dosta hraniva i redovno zalivanje.

Tokom vegetacije, potrebno je jedno do dva okopavanja kako bi se sprečio razvoj korova.

Iako će bez problema rasti i na siromašnim zemljištima, ako želimo veće i bogatije cvetove, potrebno je u zemlju dodamo hranjive materije. Period vegetacije traje do prvih jesenjih mrazeva.

Za profesionalni uzgoj, neven se može gajiti nakon bilo koje druge kulture najbolje nakon graška i pasulja. Takodje, neven je dobar predusev za druge kulture.

Ne preporučuje se korišćenje organskih đubriva i onih sa previše azota, jer će tada neven manje da cveta.

neven gajenje

Kako presaditi neven

Presadjivanje nevena iz vrta u saksije možete uraditi u martu ili aprilu za vreme faze dva do 4 lista.

Presadjivanje mora biti pažljivo kako ne biste oštetili dubok i vretenasti nevenov koren.

Nevenu inače ne prija presadjivanje i zato se direktno seje na trajnu poziciju. Presadjujte ga jedino ako želite da njegovu lepotu iz bašte preselite na balkon.

Bolesti nevena

Neven je inae otporna biljka i neće je napadati bolesti čak i ako mu niste pružili adekvatnu negu. Nekada ga mogu napasti biljne vaši pa u tom slučaju koristite odgovarajući insekticid. U slučaju da neven gajite kao lekovitu biljku – budite pažljivi sa hemijskim sredstvima.

Tags:, , , , , , , , , , ,
Posted in: Vrtno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com