By December 27, 2014

Božićna zvezda – duh praznika u domu!

Božićna zvezda potiče iz Južne Amerike i Afrike. Iako se sok božićne zvezde smatra toksičnim, a sama biljka je relativno otrovna, prema nekim izvorima je na tim prostorima, ova biljka korišćena kao lek za mnoge bolesti.

Izgled božićne zvezde

Božićna zvezda cveta zimi, ali njen cvet zapravo nije toliko lep, koliko listovi koji ga okružuju. Brakteje su obojene prelepom crvenom bojom dok božićna zvezda cveta. Donji listovi su nešto tamnije boje a imače su ovalni – pri kraju oštri.

Prelepi izgled ove biljke, pokušali su daobjasne drevni narodi Ackteka legendom. Pošto je, naime jednoj lepoj boginji prepuklo srce zbog nesrećne ljubavi, iz krvi koja je pala na zemlju, nikao je predivan cvet – Božićna zvezda.

Božićna zvezdaje svakako cveće koje će Vam ulepšati dom u hladnim prazničnim danima.

bozicna zvezda

Nega, gajenje i održavanje

Božićna zvezda zahteva specifičnu i stalnu negu jer je vrlo osetljiva biljka i nije jednostavna za uzgajanje.

Božićnu zvezdu morate držati u prostoru sa vlažnim vazduhom i fajtajte je redovno, ali samo donji deo biljke. Nikako ne smete prskati lišće i cvetove.

Optimalna temperatura za uzgoj je u rasponu od 12 do 25 stepeni Celzijusovih. Za vreme cvetanja, dovoljna je i temperatura između 15 i 18 stepeni. Držite biljku udaljenom od radijatora ili grejalice. Nakon što biljka precveta, sledi faza mirovanja kada se biljka stavlja se na hladnije mesto do 8°C i ne treba da se zaliva.

Od sredine oktobra do sredine novembra meseca, ovu biljku je poželjno čuvati na tamnom mestu. Držite je u podrumu ii je zaštitite novinskom hartijom. U slučaju da do biljke dopre samo tračak svetla, cvetanje neće biti bogato, odnosno – brakteje će biti slabije razvijene.

Nakon ove faze, božićna zvezda seizlaže svetlosti 8 do 10 sati po danu.

Zalivanje: Voda za zalivanje božićne zvezde treba da najpre odstoji. Ova biljka je jako osetljiva na hladnu vodu. Jednom nedeljno u vodu za zalivanje dodajte tečno mineralno đubrivo. U letnjem periodu je važno da božićnu zvezdu zalivate obilno i da je prihranjujete jednom u 7 dana.

Presadjivanje i razmnožavanje

Kada primetite da su listovi biljke promenili boju, i da postaje žuto, tada je treba presaditi, što se obično dešava uaprilu.

Presadite božićnu zvezdu u zemlju koja je pomešana sa ustajalalim đubretom, šumskom i baštenskom zemljom.

Biljku treba i orezati, a dobijene grančice iskoristite kao pelcer odnosno kao reznice za razmnožavanje.

Posadite ih u zemlju i stavite na vrlo toplo i svetlo mesto. Lako će se ukoreniti a u junu se može pelcovati.

Koliko je Božićna zvezda otrovna?

Božićna zvezda ima biljni mlečni sok, koji teče iz nje kada se reže ili kada se polomi. Taj sok može da nadraži kožu, a ako se kojim slučajem popije – izazvaće dijareju.

Božićna zvezda – cena

Božićna zvezda je uvek najskuplja oko novogodišnjihpraznika. U odnosu na stepen razvijenosti biljke, košta od 300 do 1 000 dinara.

Orezivanje

Biljka svake godine biva malo veća, a ako hoćete da očuvate njen grmoliki rast, trebalo bi joj orezati vrhove izboja. Skratite grane na oko 15 cm visine oštrim makazama.

Bolesti

Dabiste izbegli da biljka počne da gubi listove i cvetove, nemojte je stalno premeštati. Božićni cvet može da strada i ako je držite na promaji. Takodje, usled preobilnog zalivanja, koren može početi da truli.

Tags:, , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com