By December 27, 2014

Lijander – lepa ali opojna biljka

Lijander, latinski naziv (Nerium oleander) je biljka poreklom iz Azije a kao samonikla raste i u mediteranskom pojasu. Naziva se još i Oleandar. Lijander rasteu vidu žbuna ili kao drvo visine 2 do 3 metra, nekada i do 6 metara.

U našim uslovima gaji se najčešće kao baštensko cveće ili u saksijama.

Cveta od juna do kasne jeseni cvetovima bez posebnog mirisa. Postoje, osim žbunastih, i patuljaste vrste lijandera sa dvostrukim cvetovima koje su vrlo dekorativne i pogodne za gajenje na terasi.

Listovi lijandera su kopljasti, dugački od 10 do 20 cm, sivkasti ili jako zelene boje, kožaste teksture i rasporedjeni po kratkim drškama.

Cvetovi lijandera mogu biti beli, ružičasti, krem ili žuti.

Neke vrste imaju jednostruke a neke duple cvetove. Pupoljci koji se stvaraju u jesen često se ne otvore. Iako je osnovna biljka bez mirisa, ima varijeteta sa opojnim mirisom. Najpoznatija vrsta koja se gaji kod nas je Grčki lijander.

Lijander cvece

Nega lijandera

Lijanderu prijaju lokacije sa puno sunca ili polusenka. Najbolje raste na iznad 10 stepeni mada će zimi podneti i tempretaure do -5 ali samo ako je u zemlji u bašti.

Ako ga gajimo u saksijama, leto će napolju podneti odlično, ali je potrebno da se pre zime unese u prostor gde temperature nisu niže od nule.

Kada je reč o zemljištu, može uspeti na skoro bilo kakvom tipu zemlje ali je za lepše cvetanje i bolji rast preporuka da se doda malo treseta.

Kada dovoljno poraste, ako želimo formu drveta, treba da odstranimo sve izbojke iz zemlje, i ostavimo da rastu samo dva osnovna stabla.

Razmnožavanje

Lijander se najbolje razmnožava poludrvenastim reznicama u avgustu, a može se razmnožiti i iz semena. Znajte da lijander koji ste dobili sejanjem neće imati sve karakteristike matične biljke. Seme se može posejati u aprilu na temperaturi od 21 C.

Reznice se mogu zakoreniti u toploj vodi ili u supstratu. Temperatura neophodna za ožiljavanje je 16 do 18 C. Ako reznice uzmete sa biljke koja cveta, ili ako se kao reznice uzimaju već procvetale grane, nove biljke će cvetati iste godine. Kad reznice puste žile, mogu se presaditi u zemlju.

Sadnice lijandera možete kupiti i spremne za presadjivanje. Cena im je oko 300 dinara.

Zalivanje i prihrana

Lijander se zaliva odstajalom vodom, ali mu neće smetati ni sveža voda sa česme. Bilo bi dobro da smenjujete periode vlage i suše, jer če tako lijander bujnije rasti.

Ova biljka može da podnese i preteranu vlagu ali i duže periode sušnog vremena.

Pri svakom zalivanju treba ga prihranjivati vodorastvorljivim đubrivom – od aprila do avgusta. Tokom prezimljavanja, smanjite zalivanje na najmanju moguću meru u stanite sa prihranjivanjem.

Sadnja

Već od početka aprila mogu se zasaditi u kvalitetan supstrat za cvetajuće biljke. Očistite grančice i izbojke koji štrče i početkom maja ih možete izneti na terasu. Uz adekvatnu negu, lijander raste oko 30 cm po godini.

Lijander gajenje

Orezivanje

Lijandere je potrebno znatno orezati nakon perioda cvetanja kako bi zadržali lep i žbunast oblik. Bočne izdanke ispod cvetnih pupoljaka možete potpuno odstraniti.

Iako je reč o otpornoj biljci, lijander je podložan je napadu biljnih vaši, koje mogu uzrokovati čađavicu.

Koliko je lijander zaista otrovan?

Iako vrlo lepa biljka, činjenica je da je otrovna. Čaj od njegovih listova i cvetova je toksičan, dok kao sveža biljka može biti otrovan ako na primer Vaš kućni ljubimac pojede cvet ili lišće.

Trovanje lijanderom karakterišu problemi sa srčanim ritmom. Prema nekim izvorima, opasno je čak i udisati dim nastao paljenjem lijandera.

Tags:, , , , , , , , , , ,
Posted in: Vrtno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com