By December 27, 2014

Plumbago – prelepe nijanse plavih cvetova

Plumbago je žbunasta biljka visine i širine od jednog pa do tri metra. Poreklom je iz Južne Afrike. Možemo je oblikovati šišanjem u zavisnosti od toga da li je želimo gajiti kao puzavicu ili poluviseći žbun.

Plumbago cveta od ranog proleća do kasne jeseni lepim grozdastim cvetovima skupljenim u cvasti. Sa cvetanjem prestaje samo zimi. Cvetovi nemaju poseban miris, trubasti su i liče na jasmin.

Kao brzorastuća biljka pogodna je kao pokrivačica tla i biljka pogodna za ukrašavanje javnih površina. Njena bujna cvatnja privlači ptice, a insekti se hrane njenim nektarom.

Plumbago je zanimljiva biljka, koja će sa svojim sitnim cvetovima sakupljenim u loptaste cvasti, biti prelep ukras u bašti. Otporna je biljka bilo gde da se gaji : u vrtu, žardinjeri ili saksiji.

U vrtu će plumbago najbolje napredovati na zemlji sa malo umešanog peska, jer tako zemljište ne zadržava vodu i vlagu.

Boja cvetova je najčešće tirkizna, i intenzivinija ako je zemljište blago kiselo. Precvetali cvetovi opadaju i ostavljaju lepljive, obojene tragove.

Plumbago cvece

Sadnja plumbaga

Plumbago se sadi u ivičnjacima, ili kombinovano sa visokim žbunjem. Vrlo je dekorativno cveće jer ima prelepe plave cvetove.

Za sadnju ove biljke odgovaraju potpuno osunčane pozicije kako bi plumbago bogato cvetao. Cvetovi privlače leptire ali će biti znatno sitniji ako plumbago držite na polusenovitim mestima.

Možete se poslužiti i sledećom metodom: U zemlju dodajte kiseli treset, jer će tako boja cvetova biti jača i bogatija.

Nega i održavanje

Plumbago cveta tokom čitave vegetacijske sezone, počevši od kraja maja pa do prvih zimskih dana.

Ipak, i kontinentalnim područjima, biljka ne može uspešno prezimiti na otvorenom, ali sadnjom u saksijama, i unošenjem u zaštićen prostor pre zime, rešićete i taj problem.

Temperatura za optimalan uzgoj

Pošto je plumbago vrlo osetljiv na jake mrazeve, preporuka je da se sadi u veće baštanske saksije. Ali, i ako se gaji na otvorenom, posle zime će se oporaviti relativno brzo i javiće se novi izbojci iz zemlje. Letnje vrućine odlično podnosi.

Ipak, ako želite žbunastu formu biljke, bolji je uzgoj u saksiji.

Orezivanje

Pošto ova biljka cveta na bočnim izbojcima, lako ju je orezivati. Najbolje je plumbago orezati pre početka perioda intenzivne vegetacije kasno zimi kada možete slobodno da orežete i cvetne pupoljke. Na ovaj na

in, biljka se regeneriše i zadržava lep grmasti izgled.

Zalivanje plumbaga

Za zalivanje plumbaga koristite isključivo odstajalu vodu. Hladna voda i hlor iz vode direktno sa česme mogu da uzrokuju propadanje biljke. Sve ovo je u vezi sa visokom PH vrednošću vode koju plumbago ne podnosi i koja je visoka u vodi sa česme. Kada se ukoreni, plumbagu ne treba mnogo vode, a kako koren ne bi počeo da truli, u toku zime se zaliva vrlo malo.

Plumbago gajenje

Prihranjivanje

Prihrana je obavezna od marta do sredine avgusta i to najbolje vodorastvorljivim đubrivom za cvetnice.

Preporuka je da jednom mesečno dodate i đubrivo sa povećanim sadržajem azota a u maju i junu – i folijarno djubrivo sa mikroelementima.

Razmnožavanje

Plumbago ćete uspešno razmnožiti vršnim reznicama tokom leta, najbolje u avgustu. Koristite hormone namenjene ožiljavanju drvenastih reznica. Nakon toga ih možete posaditi.

Cena sadnica plumbaga

Cena jedne sadnice biljke Plumbago je oko 250 dinara.

Tags:, , , , , , , , , ,
Posted in: Vrtno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com