By January 10, 2015

Kalatea će ulepšati svaki dom zebrastim listovima

Kalateja, latinski naziv (Calathea crocata) je višegodišnja zimzelena biljka. Kalatea je cveće poznato i pod imenom “Zebra biljka”. Gaji se kao sobna biljka zbog veoma zanimljivih prošaranih dekorativnih listova koji će jedinstvenim izgledom ukrasiti svaki prostor. U zavisnosti od vrste, brakteje su u raznim nijansama žućkaste, beli ili zeleni, a najčešće je to narandžasta, i obavija cvast cvetova.Ipak, uzgoj i održavanje Kalateje nisu baš jednostavni, pa ova biljka nije pogodna za gajenje medju početnicima u hortikulturi.

Ima više od 150 vrsta porodice biljaka Maranthaceae, u koju spada i Kalatea.

Nega Kalateje

Kalatea voli svetla ili polusenovita mesta bez direktnog izlaganja suncu. Najbolje će uspevati na istočnom ili zapadnom prozoru. Tokom zime je najbolje da se drži blizu izvora svetlosti i zaštićena od direktnog sunca. Leti je udaljite od prozora, jer voli polusenku. U slučaju da je ostavimo na jakom suncu, njeni listovi će početi da blede i dobiće opekotine.

Kalatea cvece

Temperatura: Kalatea voli konstantnu temperaturu i podneće tek manje dnevne oscilacije temperaure. Zato je dobro čuvati je u terarijumu. Najbolja temperatura je od 18 do 20 stepeni, a tokom zime ne sme pasti ispod 16 stepeni. Vodite računa da biljka ne bude na promaji. Držite Kalateju daleko od radijatora i drugih grejnih tela. Ako pažljivo gajite biljku, kalateja će krasiti Vaš dom i do 5 godina.

Zalivanje: Kalatea zahteva veliku vlažnost vazduha pa zato njenu saksiju stavite u keramičku oblogu napunjenu vlažnim tresetom, mahovinom ili na podlogu od mokrog šljunka. Listove biljke obavezno orošavajte prokuvanom, ili destilovanom mlakom vodom.

Zemlja za kalateu mora uvek biti umereno vlažna. Za zalivanje koristite prokuvan ili destilovanu odstajalu vodu sobne temperature. Tokom leta je zalivajte obilnije, svakog drugog dana, a zimi je potrebno zalivanje jednom u desetak dana. Zimi pustite da se površinski sloj zemlje osuši pre nego što je ponovo zalijete.

Prihrana: U periodu intenzivnog rasta, (od marta do sredine septembra) kalateju prihranite jednom u 15 dana i to najbolje brzo razlažućim mineralnim gnojivom.

Presadjivanje: Pošto se zemlja potroši vrlo brzo, savetuje se redovno presađivanje biljke, jednom u godinu dana i to na proleće u plastičnu saksiju veću za dva broja. Na dno saksije stavite drenažni sloj do jedne četvrtine visine saksije. Koristite zemlju koja je humusna i porozna mešavina jednog dela humusne zemlje, jednog dela krupnog peska i jednog dela treseta. Presađivanje nije potrebno ako biljci još uvek nije “tesno” u staroj saksiji.

Razmnožavanje Kalateje

Kalateje se razmnožavaju na proleće. Razmnožava se deljenjem korena i vršnim reznicama. Za podsticanje ukorenjivanja, biljkama treba temperatura od oko 17 stepeni.

Kalatea nije biljka koja se jednostavno gaji, ali uz poštovanje osnovnih pravila, imaćete divan ukras u domu. Da biste dobili nove i jake biljke, dobro je da se Kalatea razdeli svake treće godine.

Problemi pri gajenju

U slučaju da listovi kalateje počnu da se uvijaju, to je znak da je vazduh suv i da biljka nema dovoljno vlažnosti. Osigurajte dovoljno vlage. Ako se pak desi da biljka dobije opekotine ili fleke po listovima, to je signal da je morate skloniti sa jakog sunca.

Ako je zemlja previše suva, na listovima kalateje će se javiti braon tragovi. Reagujte tako što ćete u posudu sipati mlaku, meku vodu sa dodatkom tečnog djubriva i dobro natopite zemlju. Ocedite biljku i vratite je na mesto.

Tags:, , , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com