By January 9, 2015

Bilbergija – kraljičine suze (uzgoj i nega)

Billbergija je relativno jednostavna biljka za gajenje, otporna i česta kao sobno cveće. Ima sivo zeleno lišće i može da naraste do 30 cm, dok se nekada razvije u veliki žbun.

Njeni viseći cvetovi su interesantna kombinacija roze i žućkasto zelene boje, i vise ispod dugih upadljivih ružičastih listića. Ako ima dovoljno toplote i vlage, biljka će cvetati skoro čitave godine a najviše tokom proleća i leti. Bilbergija spada u rod bromelija, i potiče iz tropskih predela Amerike. Bilbergije spadaju u bromelije, koje su epifiti i imaju vrlo slabo korenje. Imaju debelo, kožnato lišće složeno u obliku levka, u koji bromelije skladište vodu.

Obično se uzgajaju u malim loncima uz redovno zalivanje i orošavanje jer u levku od listova uvek mora biti vode.

Bilbergija cvece

Najčešća bilbergija koja se gaji u domovima kod nas je poznata pod imenom Kraljičine suze, latinski naziv (Billbergia nutans). Ime koje asocira na suze dobila je zbog toga što iz njenih cvjetova kapne nektar svaki put kada je taknemo ili premeštamo.

Billbergia nutans, ima travnate listove, i elegantne zvonaste, zelene i roze cvetove. Brzo se širi i raste.

Bilbergija – nega i održavanje

Bilbergija je vrlo otporna pa podneće skoro svako mesto u sobi. Neće joj mnogo smetati ni ako je povremeno ostavimo bez vode, ali nikako neće podneti temperature ispod 14° C.

Da bi cvetala, traži svetlo mesto, a ako ni nakon više godina ne cveta, to je znak da” gladuje”, pa je zato presadite u novu zemlju.

Kao i sve bromelije, bilbergija traži lakšu propusnu zemlju. Najbolja je mešavina grube listovače, treseta, mahovine, korenja paprati i komadića drvenog uglja. Ovakvu zemlju možete nabaviti u cvećarama.

Bilbergija traži mnogo svetla da bi cvetanje bilo bogato. Može biti izložena direktnim sunčevim zracima nekoliko sati dnevno. Cvet obično dugo traje, a iako spadaju u skuplje biljke, bilbergije postaju sve omiljenije lončarice zbog svoje izdržljivosti, malih zahteva i egzotičnog izgleda.

Iako može da podnese temperaturu do 4°C, kako bi redovno cvetala, obezbedite joj temperaturu u rasponu od 18 do 24°C tokom cele godine.

Za pravilan uzgoj bilbergije, treba je redovno zalivati ustajalom vodom. Preporučljivo je da pustite da se zemlja delimično osuši između dva zalivanja. Najbolje je biljku držati u svetloj dnevnoj sobi.

Prihrana: Bilbergija raste gotovo neprekidno i dovoljno joj je umereno prihranjivanje jednom u 15 dana.

Ovoj biljci treba puno svetla uz redovnu ishranu i zalivanje. Njen koren je mali pa može da fino napreduje i raste i u malim saksijama.

kraljicine suze gajenje

Presadjivanje: Presadite bilbergiju na proleće a prihranjujte je posebnom tečnošću za bromelijade.

Sve vrste bilbergija vole toplotu tokom leta, ali i zimi veoma dobro mogu da podnesu niže temperature. Leti ih zalivajte obilno i održavajte vlažnost vazduha, a sa padanjem temperature – smanjite zalevanje.

Razmnožavanje

Bilbergija se razmnožava leti, deljenjem i odvajanjem izboja. Pošto se lako presađuju i često dele prijateljima, bilbergije su poznate i pod imenom: biljke prijateljstva. Bromelije se razmnožavaju i semenjem, ali ovaj način se može realizovati samo u staklenicima.

Osim Kraljičinih suza, još jedan popularna vrsta je i “Vriesea” koja potiče iz Brazila. Ima debele listove koji stvaraju lepu levkastu rozetu, a cvet joj je jarko crveni klas. Otporna je i vrlo dekorativa biljka.

Tags:, , , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com