By February 12, 2016

Šeflera – Kišobran drvo

Šeflera, latinski naziv Schefflera je ime dobila u čast danskog botaničara Jakoba Kristiana Šeflera. Englezi su ovo cveće nazvali Umbrella tree – kišobran drvo, a kod nas je često nazivaju Medveđa šapa. Ona osim što ulepšava veći broj domaćinstava, je i odličan čistač vazduha, odnosno odlično apsorbuje štetne materije iz vazduha.

Poreklo vodi iz suptropskih delova Australije i raste u drvoredima. Danas u svetu postoji oko 200 vrsta u vidu zimzelenog grma. Mogu biti tamno zeleni i sjajni ili više i manje šatirani, odnosno od bele, preko krem i žute do zelene boje.

seflera cvece

Ima tanke i blago povijene stabiljke koje formiraju okruglu krošnju i karakteristično šakasto formiranje listova. Listovi se šire u vidu kišobrana, pa otuda i njen sinonimski naziv. Dok su biljke još uvek mlade, listovi se sastoje od 3 do 5 liski, a broj liski se povećava sa godinama i može dostići i do 15 na jednom listu. Njeni cvetovi su slični pipcima hobotnice, pa je tako nazivaju i biljka hobotnica. Ipak, u sobnim uslovima ne cveta tako. Na našim prostorima se mogu naći dve vrste: sa tamno – zelenim i sa zeleno – žutim listovima. Kako god, održavanje je za sve isto.

Nega, uzgoj i orezivanje Šeflere

Šeflera je cvet koji zahteva vrlo malo vremena za negu. Odgovara joj svetlo mesto, bez promaje, a može se prilagoditi i polusenci. Ipak, ne podnosi direktne zrake sunca. Ovo cveće može dostići visinu i preko 2 metara, a može se formirati po obliku i ostati manje visine. Da bi dostigla veću visinu, šefleru je potrebno odrezati u proleće i presađivati svake godine kako bi se podsticao njen koren. Ali, za niske i razgranate forme neophodno je odseći vrh biljke kada ona počne da se razvija u širinu. Vrste sa prošaranim listovima treba držati blizu izvora svetlosti, a sa tamno-zelenim listovima na polusenovito mesto.

Šeflera u zimskom periodu podnosi temperature od 15 – 18 stepeni, a leti ne više od 24 stepena. Bolesti su veoma retke kod ove vrste cveća, ali zbog pretoplog ili suvog vazduha moze doći do opadanja lišća i pojave biljnih vaši. U slučaju da se pojave biljne vaši, otklanite ih četkicom koja je prethodno namočena u denaturirani alkohol. Za otklanjanje prašine sa listova dovoljno je prebrisati vlažnom krpom.

Zalivanje: Šefleri više prija suva nego vlažna zemlja. Kada su veće temperature, odnosno u proleće i leto zaliva se 2 – 3 puta nedeljno, a zimi jednom na svaka 5 – 6 dana.

Presađivanje i razmnožavanje

Mlade biljke treba presađivati svakog proleća, dok ne dostignu veličinu saksije 20 – 25 cm. Starijim biljkama treba na svake dve godine promeniti gornji sloj zemlje. Razmnožavanje možete raditi iz semena ili reznicama koje su u vodi pustile žilice. Za presađivanje i razmnožavanje je najbolja mešavina humusa, treseta i peska. Šeflera se prehranjuje tokom proleća i leta mineralnim đubrivom za zelene biljke.

Šeflera spada u grupu otrovnih biljaka, pa je potrebno zaštiti decu i kućne ljubimce. Omiljene vrste Šeflere su: Scheffiera Amate, Diana, Dwarf, Gold Capella i Umbrela Tree.

Tags:, , , , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

1 Comment on "Šeflera – Kišobran drvo"

Trackback | Comments RSS Feed

shared on wplocker.com