By February 13, 2016

Ukrasni luk, veličanstvene ljubičaste lopte

Najveća vrsta ovih cvetova je Allium giganteum koja potiče iz Srednje Azije. Ona je otrkivena 1883. godine i nakon toga vrlo brzo biva rasprostranena i po Evropi. Ukrasni luk, izvanredna biljka, raskošnih lopti, uspeva i na Mediteranu i Balkanu, ali ima je i širom Evrope, Ukrajine, Kavkaza pa i do Skandinavije. Latinski naziv ukrasnog luka je Allium Sphaerocephalon.

Ovo predivno cveće, koje krasi naše bašte, ima okrugle glavice prečnika oko 2.5 cm. Unutrašnjost ovih glavica uglavnom se dele na više lukovica sa braon potkožicom. Stabljika ove biljke doseže visinu i do 90cm, na kojoj se nalaze dva do tri lista koji su šuplji iznutra. Širina lista iznosi od 1 do 4mm. Na vrhovima ovih stabljika ova lepa biljka obilno cveta. Raskošni cvetovi su u prečniku oko 2 do 3,5 cm okruglog oblika. Pre nego što se otvore cvetovi, njegova štitasta cvast je obložena papirnastom tankom opnom.

Ukrasni luk cvece

Ukrasni luk veoma je dekorativnog izgleda. Cvetovi su ili plavo – ljubičaste boje ili bele i žute boje, i pojavljuju se na proleće pa sve do kasne jeseni. Ova biljka može se sama saditi u baštama, kamenjarima, saksijama. Najviše joj odgovaraju sunčani predeli i peskovito zemljište. U Engleskoj ova biljka se vodi kao zaštićena vrsta jer su lukovice i listovi jestivi, a i narod ih često koristi za odbranu od raznih insekata, pogotovu moljaca.

Postoje razne vrste ukrasnog luka. Najpopularnije su:

Gigantski luk je jedna od najvećih vrsta ukrasnih lukova. To je biljka čija visina iznosi čak i do 150cm. Njeni lepi veličanstveni cvetovi su ljubičaste boje, čiji prečnik iznosi 10cm. Gigantski luk cveta od juna do avgusta.

Allium “Schubertii” čiji cvetovi liče na kišobran. Prečnik ovog cveta iznosi 20cm, i na njemu se nalaze 200 cvetova pink boje. Veoma lepo izgledaju u baštama, a vreme cvetanja im je u kasno proleće.

Iranski luk dostiže visinu do 70cm i bogat je glavicama srebrno ljubičaste boje. Vreme njegovog cvetanja je perod od maja do juna. Može se koristiti dekorativno i kao cveće u kućnim vazama.

Allium christophii je biljka niskog rasta, visine od 20 do 25cm. Poželjno je saditi je u prednjem delu bašte ili u saksije. Njeni cvetovi bude se u junu i traju do jula.

Sadnja i uzgoj

Vreme kada je najbolje sadi ukrasni luk je jesen. Sadimo ga na 20cm dubine, ali moramo voditi računa da razmak bude 40cm. Prizemljene ili nove lukovice sade se dok su u stanju mirovanja tačnije u martu. Bolje je saditi ih u grupicama jer će tako više doći do izražaja. Ukoliko sadimo luk u saksiji odabraćemo neku veću u koju ćemo staviti propusno peskovito zemljište. U saksiji ih sadimo na dubinu od 10 do 30cm.

Cvetovi su jako privlačni i pčelama, te stoga uzgajaju ih i pčelari. Baštovani ih takođe vrlo često koriste jer se kao sušenje biljke koriste za cvetne aranžmane.

Nega i održavanje ukrasnog luka

Većini vrsta odgovaraju sunčanija mesta, ali mogu da podensu i nek mesta pod senkom. Posle prvog cvetanja jako su otporne na sušne periode. Pored redovnog zalivanja, bilo bi dobro jednom u dve nedelje da se zaliju i razređenim tečnim đubrivom. Precvetale cvetove nećemo otklanjati, jer imaju zanimljiv plod, a i njihovim semnkama možemo biljku dalje razmnožavati.

Ukrasni luk biljka

Listove treba pustiti da sami uvenu, ne treba ih rezati dok su još zeleni. U toku jeseni i zime biljke ili unosimo u zatvorene prostorije, ili ćemo se potruditi da ih pokrijemo folijom kako bi ih što više zaštitili. Zimi ih takođe možemo zaštiti od hladoće i liščem i sitnim grančicama.

Razmnožavanje

Kod većina vrsta, naročito allium, rađa mlade lukovice na bazi matične lukovice. Prirodno nastale lukovice odvajamo samo u slučaju da ih je nastalo previše. U novembru ćemo ih odvojiti i saditi. Nakot toga ćemo ih malo navlažiti zbog boljeg prijanjanja. Tako ih tereba držati na suvom zemljiđtu sve do marta.

Uglavnom u većini slučajeva mlade biljke cvetaju nakon godinu dana. Da bi naše nove mlade biljke gajili iz semena , pustićemo da čaure dobro sazru. Sejanje vršimo retko, u posude i pokrivamo ih tankim slojem peska. Tako stavljamo da proklija negde u senci. Idealna temeratura za klijanje je oko 16 stepeni.

Tags:, , , , , , ,
Posted in: Vrtno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com