By February 15, 2016

Nolina – Slonovo stopalo, sobna tropska biljka

Opis biljke

Nolina, biljka iz porodice Agave, potiče iz pustinjskih predela u Meksiku. Što se tiče njenog latinsog naziva nisu se još usaglasiti, tako da je jedni nazivaju Nolina recurvata, a drugi Beaucernea recurvata. U našim krajevima ovo sobno cveće nazivaju još i Slonova noga.

Naziv slonovo stopalo potiče iz činjenice da je Nolinino stablo prošireno u osnovi. Dugi, trakasti listovi nalaze se na vrhu tog stabla, savijaju se i padaju, nalik palmi. Kod odraslih biljaka listovi mogu dostići dužinu i do 2 m i širinu 2,5 cm. Dok je biljka još mlada njeno stablo nije razgranato, i u osnovi još uvek liči na lukovicu, a već kod starijih biljaka postoje nekoliko grana. Njeno stablo u osnovi je obično prečnika do m, a kada se nalaze u prostroiji obično su vise dva do dva i po metra. Ona sama može dostići visinu i do 10 m. Ovo je klasična sobna biljka, koje jako sporo raste. Veliki primerci su zato jako retki i veoma skupi.

Nolina cvece

Održavanje i nega Noline

Veliki je ljubitelj svetlosti. Treba joj obezbediti veoma osvetljen prostor. Ona nije zahtevna. S obzirom da je tropska biljka, koje obično zahtevju komplikovaniju negu, to kod nje nije slučaj. Njeno gajenje moguće je i u stanovima sa centralnim grejanjem, jer je inače veom otporna.

Ova ineteresantna biljka ima svoj rezervoar vode i nije je potrebno često zalivati. Da ne bi došlo do isušenja nolininih listova, potrebno je s vremena na vreme isprskati ih vodom. Takođe nije neophodno, ali dobro je da poskidamo spoljne listove kako bi ubrzali rast. Kada primetimo da se list okrenuo za 260 stepeni i da je povijen na dole, tek tada ga možemo odstraniti, nikako pre. Ne gode joj baš velike temperature, pa bi najbolje bilo da bude u prostoriji u kojoj je temperatura od 12 do 15 stepeni.

U toplijim danima može se i izneti napolje na otvoreno. U tom slučaju moramo biti jako obazrivi kada su kišni dani u pitanju. Ne podnosi veliku vlažnost, pa zato bi se kobno završilo po nju u koliko bi bila napolju za vreme nekog većeg pljuska. Tropska nolina voli sunce, dobro ga podnosi. Može se sunčati direktno, ali ipak u doba dana kada je intenzitet sunca najveći treba je zaštiti ili skloniti malo pod senku. Od maja do septembra bilo bi dobro za nju hraniti je tečnim đubrivom za lisnate biljke. To đubrivo treba da bude baš dosta rasređeno.

Sadnja, uzgoj i presađivanje

Nolina, slonovo stopalo trebalo bi da se sadi u hranljivu zemlju. Ta zemlja za sadnju rebala bi da sadrži dva dela ilovače, dva dela peska i jedan deo treseta. Isto tako možemo koristiti i zemlju za kaktuse. Najviše joj odgovaraju keramičke saksije koje si pliće ali podosta široke. Nije joj potrebno previše zemlje za život. Ta saksija treba da ima i odličnu drenažu, kako bismo izbegli zadržavanje vode, jer nolina nije veliki ljubitelj vlage.

Nakon sadnje nolina će veoma sporo da raste, tako da nema potrebe da se presađuje često. Dovoljno ju je presaditi svake druge godine, tek kada njeno korenje počne da izlazi iz saksije. Ukoliko je u pitanju stara biljka nema potrebe i toliko često. Starijim biljkama dovoljno je samo promeniti površinski sloj zemlje.

Razmnožavanje ove tropske biljke biljke vrši se semenom. Izdancima ju je jako teško razmnožiti, jer kada izdanci otpadnu vrlo je česta pojava raznih gljivičnih oboljenja i biljke i njene mladice.

Zalivanje Noline

Ukoliko gajimo ovu tropsku biljku najviše pažnje treba da posvetimo zalivanju. Njeno stablo njoj služi kao skladište vode, prema tome trebamo je zalivati tek kada se njena zemlja osuši. U letnjem periodu treba da imamo pripremljenu odstajalu vodu na sobnoj temperaturi, kojom ćemo je zalivati jednom nedeljno. Kada nastupe zimski dani zalivanje ćemo još više prorediti. Tada joj je dovoljno da primi vodu jednom u dve nedelje. Zalivanje nema potrebe da bude obilno.

slonovo stopalo

Isto tako ne smemo dozvoliti da nam se voda zadržava u tacni saksije. Ukoliko listovi naše noline dobiju žutu boju, a stopalo postane meko, to nam ukazuje da smo je previše zalili. Nećemo je ostaviti tad na cedilu. Pokušaćemo da je spasio presađivanje.

Presadićemo je u veću saksiju i suvu zemlju. Takođe ćemo joj odseći vrh, toliko dok ne dođemo dozdravog debla. Sledeće kako joj možemo pomoći je da iz poljoprivrednih apoteka nabavimo voćarski sok i zalijemo je time. Nakon svega toga ostaje nam samo da čekamo da nam se sa strane pojave novi listovi.

Zanimljivost o nolini je podatak da se u Španskoj provinciji Alicante nalazi najveća nolina. Ona je stara oko 300 godina, dostigla je visinu od 8 metara, a stopalo joj u prečniku ima 3 metra.

Tags:, , , , , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

2 Comments on "Nolina – Slonovo stopalo, sobna tropska biljka"

Trackback | Comments RSS Feed

  1. Marko says:

    Dobio sam ovu biljku za poklon, predivna je, ali nažalost kod mene nije poživela, možda je bilo do zalivanja, ili prosto do nedovoljno svetolosti, ne znam, ali ovako je zaista divna.

  2. Ivan Stojanovic says:

    Kako mozete napisati da Nolina treba biti u prostoriji u kojoj je od 12-15 stepeni celzijusa?! U kojoj proszoriji je ta tempetatura?

shared on wplocker.com