By February 14, 2016

Pampas trava, lepotica koja pleni izgedom

Pampas trava, latinski naziv Cortaderia selloana, poreklom je iz Južne Amerike i istočne Azije. Kako raste ova veličanstvena trava pravi visok busen, čija širina iznosi 2,5m. Njeno cvetno stablo završava se metlicom u boji u zavisnosti od vrste. Metlica pampas trave je dužine do 40 do 50 cm. Postoje sorte sa belim metlicama, to su ove pomenute, a sorte sa rozim metlicama su nešto nižeg rasta. Nežno rozim cvetovima cveta sorta pod nazivom Cortaderia selloana rosea. Listovi koji takođe krase ovu biljku su dužine jednog metra, uski su i zelene boje.

Cvetanje egzotične ukrasne trave počinje na jesen. Ona nije zahtevna biljka za uzgoj, kao i svaka trava. Pampas trava je močvarna biljka, što znači da zahteva dosta vode. Sastav zemlje na kojoj raste nije toliko bitan, ali naravno svakako će se bolje razvijati na plodnom zemljištu. Biljka će na proleće krenuti iz korena, tačnije izbiće iz zemlje.

Pampas trava

Sadnja pampas trave

Ova ukasna trava sadi se iz semena ili se može razmnožiti njenim deljenjem. Ova radnja sejenja vrši se od kraja zime pa sve do juna. Mnogo je preporučljivije razmnožavanje deljenjem , iz razloga što njeno seme baš brzo gubi na klijavosti. Seme se samo treba utisnuti u zemlju, nema potrebe prekriti ga istom. Isto tako umesto zalivanja potrebno je upotrebiti metodu prskanja. Dok ne niknu prve klice najbolje bi bilo čuvati ih na temperaturi oko 22 stepena.

Posle nicanja sledi presađivanje u vrt. S obzirom da je pampas trava veona busenasta, posle nekog vremena njoj će trebati sve više i više prostora. Nakon perioda od 6 godina biće joj potrebno dosta mesta za širenje, pa ćemo morati da razdelimo njen bokor i da je rasadimo. Najbolje vreme za deljenje korena je u proleće, pre početka vegetacije.

Nega i održavanje

Pampas travi najviše pažnje treba posvetiti zimi. Tada ova naša lepotica mora da se zaštiti od predstojećih mrazeva. Ta zaštita treba da se napravi svakako, bez obzira na to da li će zima biti blaga ili jaka. Koren pampas trave je veoma osetljiv, jer je plutast. Tako osetljiv reagovaće na svaku promenu, hladnoću, manjak vode ili pak višak vode. S toga bi zemljiše trebalo biti prousno i lako. Bilo bi najbolje obogatiti zemljiše nekim hranljivim đubrivom.

Već smo pomenuli gore u tekstu da zahteva dovoljno vode. Što ne znači zalivanje u velikim količinama. Ona želi onoliko vode koliko može da potroši za svoje potrebe. Za njen bolji razvoj nikako ne bi trebala da se sadi na zemljištu koje je podložno podzemnim vodama. Voli da se šepuri na sunčanim mestima, na kojima nema vetra.

Pampas trava na jesen cvastima koji su malo duži i od same biljke, jer joj je to način da ostane dekorativna i veličanstvena tokom celog zimskog perioda. Pred zimu je treba uvezati da je mrazevi ne bi lomili. Kada dodju hladni i ledeni dani nikako joj ne treba orezivanje.

Orezivanje u zimskom periodu samo bi dovelo do toga da voda prodre do središta biljke, sto bi imalo smrtonosan ishod za našu ukrasnu travu. Čim ispratimo zimu, pampas travu ćemo skratiti na visinu od 10 do 20 cm do zemlje. Uskoro sa lepim danima, stići će i novi listovi.

Uz redovnu brigu i ljubav ova ukrasna trava našoj bašti davaće zaista veličanstven izgled. Uz pamas travu možemo posaditi i neko cveće nižeg rasta, kontrasnih boja, sto bi doprinelo još boljem vizuelnom izgledu našeg vrta.

Pampas trava 2

Zaštita zimi pampas trave

Prvo što ćemo uraditi da bismo zaštitili našu biljku, bez koje svoju baštu ne možemo zamisliti zimi, jeste da sakupimo travu i suvo lišće. Od toga ćemo formirati kupu oko vrata naše biljke. Ovim postupkom zaštitićemo je od vetra kako bismo ga sprečili da je odnese. Nakon toga to ćemo pokriti papirnim džakom, koji smo pripremili pre toga. Papirni džak koristimo umesto plastičnog, jer ce se ispod plastičnog skuplati dosta vode, što koren pampas trave nikako ne želi, jer će u tom slučaju doći do njegovog truljenja. Kada smo zaštitnu kupu prekrili, nanosimo sloj zemlje, duž ivice. Potrudićemo se da taj sloj bude malo veće debljine.

Kod starijih biljki trebalo bi da se sveže lišće, odozgo na gore, kako se voda ne bi slivala u samo središte biljke. Za to vezivanje koristićemo neki čvršći povez, kako bi bili sigurni da se neće odvezati u toku zime. Kada nam na vrata zakuca april mesec treba se ukloniti zaštita. Tada se i lišće skraćuje na visinu od 10 do 30 cm. Na kraju samo nam preostaje da čekamo pojavljivanje novih mladih listova.

Tags:, , , , , , , , , , ,
Posted in: Vrtno cveće

2 Comments on "Pampas trava, lepotica koja pleni izgedom"

Trackback | Comments RSS Feed

  1. porucila bih jednu belu i jednu roze pampas travu

shared on wplocker.com