By February 15, 2016

Patuljaste mini ruže, malene, a senzualne i mirišljave

Opis biljke

Ova vrsta ruža zaista je prelepa, nežna, mirišljava biljka. Patuljaste ruže, latinski naziv Patio, niže su od pola metra, obično do 35 cm. Neke vrste su čak visoke samo 15 cm. To su hibridne ruže koje su i uzgajane da ostanu malog rasta. Ova izvanredna vrsta ruže ima male cvetove i maleno lišće.

One cvetaju u sitnim grupama cvetića, tokom cele vegetacije. Njeno cvetanje zaista je stalno i bogato. Boje cvetova su crvena, bela, žuta i ružišasta, u i svim mogućim nijansama. Zaista lepo izgledaju u bašti, stanu, na balkonu, u žardinjerama. Patuljaste ruže oplemenjuju svaki prostor u kome se nalaze.

mini ruze

Uzgoj u saksijama

Patuljaste mini ruže su uglavnom vrtne biljke, ali mogu se uzgajati i u saksijama. Ukoliko se odlučimo za varijantu u stanu, trebamo im obezbediti dovoljnu količinu svetlosti, barem pet sati u toku dana. Ukoliko ima manjak svetlosti njena izdužena stabljika okretaće se ka izvoru svetlosti, to nam je znak da joj pomognemo.

Patuljasta ruža preferira hladnu podlogu, pa bi bilo dobro da saksiju ukopamo u sandučić, ili pak u veliku saksiju, koju smo prethodno napunili tresetom. Kada dođe zima, s obzirom da su otpore na istu, mogu da prezime zimu u prostoriji sa dosta svetlosti i koja se ne greje.

U toku svog rasta ovo cveće ispunjava saksiju svojim korenčićima, pa je zbog toga trebamo presaditi na vreme. Ukoliko to ne učinimo neće moći lepo da cveta na tako tesnom i uskom prostoru. Zemlja za presađivanje treba da bude blago kisela, neutralna i rastresita. Jednu biljku ovog cveća presadićemo u saksiju dubine od 25 do 30cm.

Uzgoj u bašti

Naše patuljaste ruže u dvorištu u toku zime, treba da pokrijemo do polovine njene visine. Kada nastupi proleće pa letnji dani, zahtevaće jedino mnogo vode. Trebali bi svakog dana rukom da proverimo da li je zemlja na kojoj su suva. Ukoliko je prvi površinski sloj, recimo 2,5 cm debljine, suv, odmah je moramo zaliti, pod uslovom da ne kvasimo listove, da ne dođe do turljenja korena ili pak pojave gljivica. U baštama predivno izgledaju uz neke stazice, koriste se i za formiranje bordura. Lepo se slažu sa drugim cvećem u vrtu i mogu se fino kombinovati.

Sadnja patuljastih ruža

Ove malene graciozne lepotice sade se od oktobra do kraja juna. Ukoliko nam zemlja nije zamrznuta i nije mnogo blatnjava, znači da je pogodna da počnemo sadnju. Moramo voditi računa da i temperatura vazduha ne bude manja od 6 stepeni. Takođe ako živa u termometru iznosi preko 20 stepeni naše patuljaste ruže bi bilo najbolje saditi u večernjim satima.

Zemljište u koje ćemo je posaditi treba da bude umereno vlažno. Sadićemo je na sunčanom mestu ali obvezno zaštićenom od vetra. Patuljaste ruže sade se gusto na 20 do 25 cm. Uzgajivači često i pored kopanja rupa pojedinačno, iskopaju pravougaonik dužine ašova.

Nekih sat vremena pre sadnje koren ruže trebamo potopiti u sud sa vodom. Jako je bitno da pre sađenja koren ne držimo na suncu da se ne bi osušio.

Pripremljenu sadnicu stavimo u rupu, nakon čega odmah vraćamo zemlju u nju. Sitniju zemlju treba staviti oko korena, a odozgo krupniju.

Ako sadimo metodom bez rupa, sadnicu stavljamo u šančić, rasporedimo koren rukama i prstima ga pricvrstimo uz mekaniju zemlju. Na već poznatom rastojanju tako redom stavljamo sadnice. Nakon svega toga motikom vraćamo zemlju oko sadnica.

Održavanje i nega

Gajenje ovog minijaturnog cveća nije komplikovano. Počećemo od presađivanja koje smo već pominjali. Kada korenju bude tesno ono se mora presaditi negde gde će imati više prostora za svoje razvijanje.

U toku zime naša mini ruža će se uspavati i mirovati. U tom zimskom period otpadaće joj i listovi. Taj period nazivamo period odumiranja i on je dobar za biljku, jer će produžiti njen životni vek čineći je zdravijom. Prezimiće u prostoriji koja je hlada ali puna svetlosti. U zimskom period samo ćemo je malo zaliti s vremena na vreme.

patuljaste ruze

Zalivanje – Ove vrste ruža traže zaista dosta vode. Na tu stavku moramo obraćati pažnju ili će nam se biljka osušiti. Svaki dan se mora proveravati vlažnost njene zemlje, koja mora biti uvek vlažna. Ispod saksije trebamo ddržati posudicu u kojoj će se zadržavati voda. Može se i u toku sađenja na dno staviti teglica sa kamenčićem koji će sprečiti preterano zadržavanje vode u tegli. Zalivaju se mekom vodom. Za njihovo zalivanje možemo koristiti i kišnicu. S vremena na vreme prijalo bi im id a se blago poprskaju vodom.

Orezivanje – Našu minijaturnu biljku vremenom ćemo trebati da oslobodimo od suvih i mrtvih grana. Patuljaste ruže orezuju se nakon svakog cvetanja. Ukonićemo precvetale cvetove. Idealo vreme za orezivanje ove biljke jeste na jesen. Potrebne su nam veoma oštre makaze koji ćemo da pravimo kosi rez pod uglom od 45 stepeni, pola cm iznad mladih listića.

Bolesti – Boljke Patuljaste mini ruže iste su kao i kod ostalis vrsta. Najviše oboljevaju od gljivica koje se javljaju zbog velike vlage, javljaju se u vidu crnih tačkica na listu. Tada listove treba odrezati, i biljku tretirati sa fungicidama. Fungocidi se mogu naći u prodaji u poloprivrednim apotekama.

Tags:, , , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Vrtno cveće

3 Comments on "Patuljaste mini ruže, malene, a senzualne i mirišljave"

Trackback | Comments RSS Feed

  1. Port na mi je cena,mini patuljte ruse u saksijama,nat veliko,kao I rock isporuke,za preprodaju,ok ok ;50 komada, hvala,kao I ok isporuke.

  2. Dali mini rusanda spada u perene.

  3. Dragan says:

    Niste naveli za mini ruže koja im je optimalna temperatura,dali je važna vlaga u vazduhu.

shared on wplocker.com