By February 15, 2016

Ruže puzavice i penjačice, cveće koje pruža spektakularan prizor

Opis biljke

Ruže penjačice, latinski naziv Climber Rose, mogu formirati velike cvetne stubove koje će našem okruženju pružiti zaista veličanstven izgled. Cvetovi ruža penjačica zavise i od njihove vrste. Mogu biti srednje veliki ili veliki, mogu biti u grupama ili pojedinačni. Uglavnom cvetovi ove ruže su jako mirisni. Rastu od 3 do 8 metara. Ova vrsta ruže ima jake grane koje nisu lako savitljive, zato te grane moraju da se usmeravaju kuda da rastu. Uvek ih treba usmeravati vodoravno.

Ruže puzavice i penjačice možemo podeliti u dve vrste. Prva vrsta su prave ruže penjačice koje su nastale ukrštanjem Rosa wichuraiana, Rosa multiflora i ostalih prirodnih penjčica. Ova vrsta ruža takođe ima svoju podelu na stalnocvetajuće i one koje cvetaju jednom u sezoni, od kraja maja do kraja juna. One koje cvetaju jednom u sezoni poznate su u narodu kao Majske ruže. Druga vrsta su penjačice koje su nastale mutacijom floribunda ili čajno-hibridnih ruža.

Ruze puzavice

Sadnja i uzgoj ruža penjačica

Napravićemo neku čvrstu konstrukciju pre samog sađenja. Po toj konstrukciji usmeravaćemo sam rast ruža. Najbolje vreme za sadnju ovih ruža je jesen. Što se tiče zemljišta nisu uopšte probirljive, uspevaju na skoro svakoj vrsti zemljista. Najviše joj godi peskovito, lagano, glinasto i propusno zemljište.

Ruže penjačice sade se na razmaku od 1 do 2m, u zavisnosti od njihove bujnosti. Ukoliko se sade uz lukove il stubove razmak između stubova mora da bude bar 30 do 40 cm. Ako smo se pak odlučili za sadnju uz zid trebamo sadnice razdvojiti i više od 40 cm, mada se ova metoda baš i ne preporučuje. One će u dvorištu zaista odavati sliku veličanstvenosti i otmenosti.

Postoji i mogućnost sadjenja u saksije. Takav metod koristi se za terase. Da bismo uspeli da ulepšamo svoj balkon ovom raskošnom biljkom moramo joj obezbediti posudu koja je visoka najmanje 40 cm, i koja ima rupicu za odvod i dobru drenažu, koja će sprečavati zadržavanje vode. One ruže koje se gaje u saksijama i žardinjerama potrebno je pre zime držati na hladnijem mestu. Velike saksije valja ostaviti napolju na balkonu i samo ih prekriti slojem lišća, slame, ili ljuskom kokosovog oraha koji je debljine oko 10 cm.

Uglavnom njihov uzgoj je u estetske svrhe. Koriste se za pokrivanje zidova, neuglednih površina, starog drveća. One mogu napraviti divne cvetne žive ograde, pa se jako često koriste za ulepšavanje eksterijera domova. Formiraju razne oblike svojim rastom i još kad se na to doda kombinacija njihovih boja dobijamo jedan zaista graciozni prizor.

Pored lepote koju nam pružaju mogu imati i lekovita dejstva. Čaj od latica ruža koristi se kao sredstvo za čišćenje krvi, pomaže kod žutice, nesvestce, glavobolje i vrtoglavice. Veoma su uticajne i na jačanje srca i živaca. Jednostavno se pravi tako što se po suvom vremenu sakupljaju latice u punom cvatu od kojih ćemo kasnije pripremiti čaj.

Nega i održavanje

Prvih tri godina je najlakše gajenje ruža penjačica, jer ih tada treba pustiti da neometano rastu i razvijaju svoje grane. Može se eventualno skratiti po koja grana koja je baš prerasla ali ne mora ni to. Tek kada nastupi četvrta godina njenog života potrebno je orezivanje.

Orezivanje se vrši od četvrte godine pa svake naredne. Potrebno je ostaviti tri do četiri jake i zdrave grane, a ostale se trebaju skratiti ili čak i skroz ukoliti. Na ove koje skraćujemo treba obratiti pažnju da imaju na sebi barem tri do četiri nova okca iz kojih će izrasti nove svetne grančice. Ukoliko grane za to vreme nisu prerasle dužinu, a pritom su još i zdrave, ne treba ih skraćivati.

ruze penjacice

Rezidba ruža penjačica treba da se obavi u februaru ili u martu. Nakon završenog orezivanje potrebno im je okopavanje i đubrenje.

Ovoj vrsti ruža preko je potrebno redovno okopavanje, plevljenje do korena, kao i prehrana i zaštita jer su sklone napadima štetočina i gljivičnim oboljenjima.

Bolesti koje mogu da zadese ovu našu lepoticu su:

  • Black spot, crne tačkice u ranoj fazi listanja
  • Rđa, smeđe tačkice takođe u ranoj fazi listanja ruže
  • Pepelnica , je paučinasta skrama

Takođe mogu je napasti i razne štetočine kao što su razne bube, pa čak i puževi koji vole da jedu ruže. od njih se branimo prskanjem raznim sredstvima. Moramo samo biti obazrivi kada su ta sredstva u pitanju i dobro se raspitati u poljoprivrednoj apoteci, jer neki jaki preparati mogu biti prejaki za našu biljku i pogubni za njen dalji životni vek.

Zalivanje te mora biti često, ali je potrebno da bude obilnije. Pre godine traže najviše vode. Ruže ne smemo prskati direktno vodom, osim u slučajevima da samo speremo prašinu sa njih, ali to je jako retko. Prskanjem vode direktno po listovima možemo im navući neke bolesti na primer bolest kao što je pepelnica. Trebali bi ih zalivati natapanjem.

Možemo ostaviti crevo blizu stabla da ih napaja vodom. Ukoliko ih pravilno zalivamo, redovno djubrimo i stitimo od raznih bolesti imaćemo zasigurno jedno, jako i zdravo cveće koje će pleniti svojom lepotom u našem vrtu.

Na kraju nam preostaje samo da se, pored nege koju ćemo joj pružiti, potrudimo da joj ne manjka pažnje i ljubavi koju će nam bujno rascvetala ruža nesebično uzvratiti.

Tags:, , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Vrtno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com