By February 18, 2016

Dekorativno šiblje i žbunje, terapeutski učinak na naš vrt

Dekorativno žbunje ozelenjuje prostor, daje mu lep izgled i svežinu. Ovo ukrasno šiblje obuhvata grupu listopadnih i zimzelenih biljaka. Zimzelene ukrasne biljke zbog svoje velike prilagođenosti svim klimatskim uslovima, su trajni ukras za dvorište, park, stazu. Zimzeleno ukrasno žbunje ima prošarane listove, cvetove živih boja, kao i oblikovane plodove. Kada se otvore raskošni cvetovi na ukrasnom žbunju počinje proleće.

Ovo je jedan jako bitan element u svakoj bašti. Ove biljke među prvima cvetaju. Dolaze do izražaja i u još ogolelim vrtovima. Većina vrsta ovog bilja procveta još pre nego što im nikne cveće. Ukrasno šiblje je nosioc svake lepo sređene zelene površine. Ova biljka pruža nam dugogodišnju trajnost. Ova vrsta biljaka prdstavlja osnovu za dvorište, bilo malo ili veliko.

Sadnja ukrasnog šiblja i žbunja

Ovu vrstu biljke najbolje je saditi na jesen pre opadanja lišća. Pre sadnje moramo prvo pripremiti zemljište, da nam sadnice ne bi prdugo stajale u pakovanju. Ovoj biljci potrebo je humusno zemljište kako bi zadržalo naše šublje u vegetativnom stanju. Kada sunce grane i donese nam lepe dane i naša sadnja može da počne. Čak i da nema sunca nije toliki problem bitno je da smo sa sigurnošću mrazeve i hladnoću ostavili iza nas.

Iskopaćemo rupe od 10 do 15 cm. Na dno rupa potrebno je staviti usitnjenu zemlju pomešanu sa humusom. Oko našeg dekorativnog žbuna nabacaćemo pripremljenu zemlju i dobro je utabati. Zemlju utabavamo da bismo se rešili viška vazduha iz nje. Kada to završimo bilo bi dobro koristiti neko đubrivo, koje ćemo nabaviti u poloprivreednoj apoteci. Ukoliko smo za sadnju odabrali mesto koje je često na udaru vetra potrebno je mladu sadnicu zaštiti potporom .

Nega sadnica nakom sadnje

Kada smo posadili našu ukrasnu bilju možemo ukloniti grane koje su se oštetile u toku iste. Oko sadnice na zemlju možemo razbacati suvu koru, da bismo sprečili zadržavanje vode posle zalivanja. Kada navodnjavamo posle sađenja trebamo da obratimo pažnju da bude po 10 litara vode po sadnici do dva puta nedeljno. Nakon sadnje, najbolje ju je zalivati u večernjim časovima. Moramo obratiti pažnju da ne preteramo sa zalivanjem da ne bi došlo do truljenja korena.

Orezivanje ukrasnog šiblja i žbunja

Da bismo orezivali ukrasno grmlje potrebno je sačekati da temperatura bude iznad nule. Tada je potrebno orezati suve grane, i one koje je polomio snežni prekrivač. Proredićemo grane šiblju samo vodeći računa da njihova forma ostane ista. Orezivanje se obavezno vrši pre cvetanja.

Vrste ukrasnog šiblja

Postoji zaista velik broj ove vrste biljaka koje krase naše vrtove. Izdvojićemo neke od njih:

  • Dunjarica, je poreklom iz Kine. Ona se zaista dosta gaji u našim baštama. Može biti grmolikog oblika, al ii puzajućeg takođe. Raste od 50 cm pa čak i do 5 metara. Poseduje malene bele ili ružičaste cvetove. U toku cvetanja u kasno proleće posebno su interesantne i primamljive pčelama. Sve dunjarice su jako otporne na niske temperature. Isto tako poseduju i veliku otpornost na sušu. Njeni plodovi su otrovni.

Dunjarica

  • Forzicija, boravi u Kini, Japanu i Evropi. Ona je listopadno, visoko žbunje koje krase mnoštvo žutij duguljastih latica čija je veličina do 5 cm. Održavanje forzicije nije zahtevno. Ona uspeva na svakom dobrom tlu, na suncu ili u polusenci. Treba je orezati posle cvetanja na proleće. Otporna je na zagađenost vazduha i na veoma niske temperature.

Forzicija

  • Velecvetna pljuskavica, njena domovina je Azija. To je nisko zimzeleno Veoma brzo raste. Visine je do 30 cm. Listovi su joj eliptični, dužine od 5 do 10cm. Cvetovi su zaista prelepi, žute boje i veličine do 10 cm. Ona takođe nije zahtevna i može opstati i na veoma niskim temperaturama. Čak i u slučaju da se smrzne ona će se na proleće obnoviti iz korena.

Velecvjetna pljuskavica

  • Zimski jasmin, vodi poreklo iz Kine. Ovo je poluzimzeleni grm, koji obično raste uz zid. Ima veoma duge grane zelene boje. Listovi su joj tamno zeleni. Zimi se ovaj grm ponaša kao listopadna biljka, ali ukoliko je u toplijim krajevima lišće joj neće otpasti u zimskom period. Održavanje nije komplikovano. Odgovara joj sunčano mesto ili polu senka, kao i umereno vlažno i propusno zemljište. Zimski jasmine jedini nema miris za razliku od ostalih vrsta jasmine kojih ima i preko 200 vrsta.

Zimski jasmin

  • Pajasmin, potiče iz Evropskih krajeva. To je jedan grm veoma lepog mirisa, koji podseća na miris jasmine. Poseduje jako medonosne cvetove. Dostiže visinu do 3 m i jako brzo raste. Njegove grane su blago povijene. Ova biljka je ljubitelj vlažnijeg zemljišta, ali može da se prilagodi i suvljem tlu. Listovi pajsmina u sebi sadrže saponin. Što znači da ukoliko ga protrljamo kroz ruke možemo ukoniti prljavštinu sa njih.

Pajasmin

Tags:, , , , , , , , , , , ,
Posted in: Vrtno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com