By February 18, 2016

Petlova kresta – Celosia, biljka šarenolikih cvetova

Petlova kresta potiče od latinske reči kelos, što znači gorući, a simbolizuje vatrenu boju cveta. Ova biljka poreklom je iz Indije. Njeno stablo nije razgranato i dostiže visinu od 20 do 70 cm, a žbun dotiže širinu do 45 cm. Bogata je listovima, koji su široki, zeleni ili tamno crveni i obično su prekriveni sitnim dlačicama.

Cvetovi celosie su sitni, srasli su u cvast koji izgledom liči na petlovu krestu. Može biti krem, žute, oranž, crvene i ljubičaste boje. Cvetovi ove biljke traju i do 8 nedelja. Petlova kresta cveta od jula pa na dalje. Hibridne sorte se razlikuju po veličini, formi žbuna i boji cvetova.

Danas imamo visoke i niske sorte, koje su pogodne za bašte i javne površine, kao što je recimo Jewel Box sorta koja može imati bordo i zelene listove. Varijeteti su danas jako zastupljeni na tržištu. One pripadaju nižim biljkama do 20 cm. Odlične su i za javne površine i za saksije.

petlova kresta cvece

Takođe poznata je Geisha, sorta koja je visoka oko 25cm i ima širu i čvršću cvast kod same osnove. Isto tako popularna petlova kresta starije sorte je Apricort Brandy, koja je veoma pogodna za rezanje, s obzirom da dostiže visinu do 45cm.

Varijeteti Exsotic ima jaku tanjirastu cvast, koja se nalazi na njenoj izrazito jakoj cvetnoj dršci. Njena cvetna drška doseže do visine od 100 cm.

Varijateti Martine je i te kako popularna i atraktivna, pošto ima šakastu, ravnu cvast i izdužene listove tamno zelene boje. Za nju se preporučuje da se uzgaja u staklenicima kao rezani cvet.

Nega i gajenje

Ovom božanstvenom cveću potrebna je redovna prehrana tečnim đubrivom za cveće. Uglavnom se uzgaja da bi se koristilo kao rezano cveće u cvetnim aranžmanima i iz dekorativnog razloga. Ono se takođe koristi i osušeno. Ukoliko uklonimo precvetalo cveće, podsticaćemo našu biljku na ponovno cvetanje. Za njenu pravilnu negu neophodno nam je hranljivo tlo. Celosia voli na bude na sunčanom položaju u dvorištu i zaista dobro podnosi sušu.

Razmnožavanje

Celosia – Petlova kresta razmnožava se semenom. Razmnožavanje se vrši u rano proleće. Ukoliko joj temeratura odgovara, tačnije ako iznosi između 18 i 25 stepeni biljka nikne za desetak dana. Nakon toga pakuje se u lonce. Njeno seme se inače jako lako prikuplja. Uzmemo jednu širu posudu, postavimo je ispod precvetalih cvetova i polako ih protresemo, tako da nam seme upada u činiju. One se međusobno ukrštaju i iduće godine imaćemo pregršt boja u svom vrtu.

petlova kresta gajenje

Sadnja petlove kreste

Ova biljka sadi se i u saksijam i na zelenim površinama. Kada se sade u baštama, to je obično u manjim grupama na rastojanju od 30 do 40 cm, ukoliko su u pitanju visoke sorte, dok kod niskih vrsta razmak mora da bude 20 cm. Ukoliko je sadimo u saksije, ona treba biti od 8 do 10 cm. Možemo je saditi u tacne iz kojih ćemo je, kada prestanu mrazevi, saditi u spoljašnje zemljište. Ovakvoj vrsti biljke odgovara bogato humusno zemljište. Presađivanje jako dobro podnosi. Za 1000 komada rasada trebamo posejati 2 grama semena.

Održavanje

Petlova kresta se jako lako održava. Jedino zahteva sunce, prija joj. Jako je izdržljivog karaktera i zahteva redovno umereno zalivanje.

Tags:, , , , , , , , , ,
Posted in: Vrtno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com