By February 18, 2016

Ukrasne trave i perene, pravo osveženje vrta

Ukrasne trave vode poreklo iz severoameričkih područja i istočne Azije. Ove biljke daju našem vrtu egzotičan i zanosan izgled. Ukrasne trave predstavljaju pravo osveženje za dvorište. Prelepo izgledaju kada se uz njih posadi i neko raznoliko cveće.

Pampas trava, graciozno lepa

Pampas trava potiče iz Južne Amerike. Formira visok busen, koji je širine 2,5 m. Njeni listovi su pepeljasto zelene boje, vrlo uski. Mogu da dostignu dućinu od 1 m. Na kraju svog cvetnog stabla naleze se bele metlice , dužine od 40 do 50 cm. Postoje i niske vrste sa roze metlicama. Pampas trava najlepše izgleda u društvu još neke ukrasne trave. Neodoljiva je u vreme cvetanja, a to je u septembu i oktrobru. Njene fantastične metlice ostaju lepe sve do zime.

Pampas trava

Sadnja

Pampas trava može da se sadi iz semena. Od kraja zime do pocetka juna trebali bismo posaditi našu urasnu trravu koja će biti neodoljivi ukras za vrt. Seme ne trebamo da zakopavamo, samo ćemo ga prstom utisnuti u zemljište. Takođe nije ga potrebno zalivati, jer će mu prskanje vodom biti sasvim dovoljno. Dok biljka ne nikne odgovara im temperatura oko 22 stepena i tek posle toga ćemo da presaaditi u baštu.

Razmnožavanje pampas trave

Razmnožavanje ove ukrasne biljke vrši se deljenjem. Posle 6 godina njenog boravka na jednom mestu potrebno ju je razdeliti. Bokor ćemo razdeliti i razmnožiti je. Za razmnožavanje ove biljke preporučuje se period u toku maja. Pampas trava zahteva dosta prostora kako bi izgledala što gracioznije, jer je dosta visoka i široka.

Održavanje pampas trave

Jako bitna stavka kod održavanja ove biljke je njena zaštita u toku zimskog perioda. Jako je osetljiva i reaguje na jako niske temperature. U toku hladnijih dana trebamo sakupiti suvo lišće i napraviti kupu oko stabljike biljke, zaitm da bi sve to zaštitili od vetra prekrićemo sve papirnim džakom. Nakon svega toga nanosi se malo zemlje odozgo po ivicama. Kada mesec april bude pri kraju možemo ukloniti zaštitu.

Zalivanje

S obzirom da je pampas trava močvarna biljka zahteva dosta vode. Moramo voditi računa da ne preteramo sa zalivanje, jer je njoj dosta toliko koliko može da potroši. Ako je previše zalijemo, višak vode može da je uništi i dovede prosto do truljenja naše biljke. S obzirom na sve to, za pampas travu treba zaobići zemljišta sa visokim nivoom podzemnih voda.

Perene, višegodišnje cveće

Perene su jako interesantne i jedinstvene biljke, po svojojj, visini, cvetanju, krupnoći, mirisu i trajanju cvetanja. Mali broj perena pripada zimzelenim vrstama, i preko zime im ostaje njihov divan nadzemni deo.

Perene cvece

Najosnovnija podela perena je na sledeće vrste:

  • Niske perene, koje najčešće možemo videti uz ivičnjake. Takođe sade se u kamenjare i prednji deo vrta. To su biljke jastučastog oblika koje jako brzo rastu. Kada počnu da se šire neverovatnom brzinom mogu povrediti neke drugebiljke oko njih. Sadnja niskih perena treba da bude po principu 12 mladih sadnica na 1 m2. Niske perene dostižu visinu od 10 do 40cm. Cvetaju u proleće i vole sunčane predele. Fantastično izgledaju kada njihovi cvetovi formiraju pokrivač zemljišta
  • Srednje visoke perene, su idealne za kombinovanje sa drugim cvećem, kao i za čiste perenske grupe. One su vrlo guste i razgranate. Mogu biti oblika piramide, lopte, ovalne i dr. Ova vrsta perena se jako često koristi. Zaista su effektne i prelepo izgledaju u vrtu. Srednje visoke perene treba saditi na 1 m2, 9 komada perena. Ova vrsta doseže od 50 do 90 cm. Za pravilan razvoj potrebno im je dosta sunca, zemljište koje je bogato. Potrebno ih je i zaštiti ih od jakih vetrova. Cvetaju prvo u junu i julu, a kasnije u septembu opet.
  • Visoke perene, su uspravnog oblika, i obično se sade u malim grupama. One su snažne, imaju jako i veliko korenje. Njeni izbojci su takođe jaki. Sadi se na 1 m2 po 1 do 3 komada u zavisnosti za koju smo se vrstu odlučili. Zbog jakog korena mora imati dovoljno prostora za razvijanje. Visoke perene mogu da dostignu visinu od 1 do 2 m. One cvetaju u junu i julu. Cvetovi su dugotrajni, nežno bele boje.

Razmnožavanje perene

Razmnožavanje perena uglavnom se vrši deljenjem bokora. Najbolje vreme za razmnožavanje ovih biljaka je krajem leta. Ašovom napravimo reze na sve četiri strane i veoma paćljivo izvadio odrastao bokor. Jakim nožem obazrivo ćemo razdeliti bokor. Sadnju možemo izvršiti u saksije, direktno u leju ili u kontejnere. Sade se na rastojanju od 20 x 20 cm. Perene mogu se presaditi i razmnožiti i reznicama. Ova metoda obično se koristi u staklenicima.

Nega i odžavanje

Prvo što trebamo znati kod održavanja ovih biljaka jeste da im je potrebno redovno okopavanje i uklanjanje korova čupanjem. Da bismo sprečili širenje korova može se raditi i malčiranje oko biljke. Zahtevaju retko zalivanje, ali duže. Zalivaju se tako da se tlo natopi do 15 cm. Najbolje za njih je zalivanje metodom kap po kap, jer nisu baš ljubitelji zalivanja raspršivačem. Dovoljno je zalivati ih dva puta mesečno od proleća pa sve do kraja sezone.

Orezivanje perene se vrši posle procesa cvetanja. Tada je potrebno orezati cvetne drške i skinuti suve listove. Na ovaj način se obnavlja i sama biljka.

Tags:, , , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Vrtno cveće

1 Comment on "Ukrasne trave i perene, pravo osveženje vrta"

Trackback | Comments RSS Feed

  1. Goran says:

    Ja imam godinama Pampas travu u svom dvorištu, i moje iskustvo je pokazalo da oko nje nema neke preterane brige. Do sada dobro opstaje, zimi joj skinem suve listove, i tako je ostavim. Prezivi sasvim normalno i bez ikakvih problema. U proleće sama krene da raste. I zaliva se samo kišom, nikada nisam dodavao vodu. Stoji na sunčanom mestu i to joj ne smeta i kada su jake vrućine napolju. Faktički od kada sam je posadio ništa posebno nisam brinuo oko nje.

shared on wplocker.com