By February 25, 2016

Ukrasna detelina, prelepa dekorativna biljka, ukras svakog vrta

Ukrasna detelina, latinski naziv Oxalis Tringularis, je u narodu poznatija još i kao zečija detelina. Poreklom je iz Južne Amerike, a njena familija Oxalis obihvata polugrmolike i zeljaste višegodišnje biljke. Svrha njenog gajenja uglanom je dekorativnog karaktera.

Opis biljke

Ukrasna detelina brzo se širi i raste do 20cm u visinu. Ova lepa ukrasna biljka poseduje trodelne listove i pregršt malih cvetova sa po pet latica. Listovi ukrasne deteline su srcolikog oblika. Ukrasna detelina najčešće cveta tokom celog leta. Njeno cveće može biti bele, ružičaste, žute ili crvenkaste boje. Cvetovi tamnoljubičaste boje zatvaraju se u toku noći. Ona se gaji i kao ukrasna sobna biljka. Svojim nežnim listovima i prelepim cvetovima fantastično će ukrasiti svaki dom. Isto tako, ona je odličan izbor i za kuće, terase, dvorišta.. Ukrasna detelina veličanstveno će delovati ukoliko je smestimo pored kamenih bašta, jezera, fontana.

U stanovima najčešće se gaji vrsta Oxalis articulata sa ružičastim cvetovima. Ova vrsta ukrasne deteline cveta od januara do maja.ukrasna detelina.jpg1

Vrsta sa bledocrvenim cvetovima, koji su u sredini žuti, je Oxalis deppei. Postoji legenda u vezi ove vrste gde se veruje da ona treba da se pokloni za Novu godinu u nekim zemljama, jer donosi sreću. To verovanje o sreći proizilazi verovatno iz njenih listova koji rastu u grupama po četiri lista.

Vrsta Oxalis vulcanicola je detelina sa sitnim cvetovima, žute boje, koji rastu tokom cele godine. Takođe, ona i cveta sve to vreme. Ova vrsta može se gajiti i kao sobno cveće i kao baštenska biljka.

Sadnja

Ukrasna detelina može se saditi i u kombinaciji sa drugim biljkama ili pojedinačno. Trebalo bi je saditi na polusenovitim mestima, koja joj prijaju, a i na kojima izgleda interesantno. Ukoliko se odlučimo da našu ukrasnu detelinu sadimo u viseće korpe ili žardinjere, u odličnoj kombinaciji sa muškatlama. Fantastično će izgledati i da je sadimo u kombinaciji sa ukrasnim travama ili sedumima.

Razmnožavanje

Razmnožavanje kod ukrasne deteline se razlikuje od vrste do vrste. One vrste koje formiraju gomolje možemo razmnožiti deljenjem i to već u septembru mesecu. Posle četiri nedelje dolazi do ožiljavanja ukoliko smo ispoštovali temperaturu od 18 stepeni. Ožiljene bilje sadićemo u sakisje veličine 10 cm, u zemlju bez dodatka mineralnog đubriva i kesolosti. Posle sadnje potrudićemo se da temperaturu smanjima na 12 do 14 stepeni. Potrebno je i dodatno je osvetleti u periodu od novembra do januara meseca. Od jeseni moramo naše biljke polako pripremiti za mirovanje. To ćemo najbolje učiniti smanjivanjem zalivanja i onda ih puštamo da prezime na temperaturi od 4 do 6 stepeni.

Vrste koje ne poseduju podzemne gomolje, kao što je Oxalis vulcanicola, možemo razmnožiti reznicama. Reznice ožiljavamo u periodu druge polovine januara, tri do pet reznica zajedno. Do mesec dana trebalo bi da traje ožiljavanje na temperaturi od 18 stepeni. Posle toga sadimo ih u saksije veličine 11 cm. Nakon nedelju dana od sadnje trebamo im otkinuti vrhove zbog intenzivnog korenjenja. U februaru trebamo im spustiti temperaturu na 10 stepeni i početi sa prihranjivanjem tečnim đubrivom. Ova vrsta treba da prezimi na malo toplijem mestu bar do 10 stepeni.ukrasna detelina.jpg2

Nega i održavanje

Ukrasna detelina traži mnogo svetlosti i vlažnog zemljišta. Ukoliko smo je posadili u spoljašnjim uslovima, moramo joj obezbediti dosta svetlosti. Najidealnija temperatura koja prija ovoj biljci je oko 15 stepeni. Uspevaće ona i na visokim temperaturama, ali moramo biti veoma oprezni sa tim, jer ukoliko temperatura pređe 27 stepeni, listovi joj mogu klonuti, i sama naša biljka neće više izgledati lepo i sveže.

Zalivanje ne zahteva preterano. Trebalo bi biti oskudno, jer joj je potrebna manja količina vode i to samo s vremena na vreme. Jedino dok su u fazi cvetanja trebamo ih redovno zalivati i prihranjivati.

Orezivanje se mora često vršiti jer joj je rast, pogotovu leti, veoma brz. Nakon orezivanja do obnavljanja mladih izbojka doći će veoma brzo. Kod crvenolisne deteline moramo odstranjivati precvetale cvetove, a kod vrste vulcanocole to nije potrebno.

Ukrasne deteline dosta su otporne na bolesti, ali trebamo obratiti pažnju na biljne vaši, štetočine čija je pojava jako česta.

Tags:, , , , , , ,

2 Comments on "Ukrasna detelina, prelepa dekorativna biljka, ukras svakog vrta"

Trackback | Comments RSS Feed

  1. Nikola says:

    Divno izgleda, imam je u saksiji ali se bas mucim da je odrzavam.

  2. Lav says:

    Obozavam oksalis. Imam terasu na kojoj malo sta uspeva, ali on odoleva vec godinama. Nece ga ni bube, ni bolesti.

shared on wplocker.com