By May 19, 2013

Koji je potreban alat za održavanje i negu sobnog cveća i bilja

Početnici će se ogramičiti na najosmovniji alat i pomoćna sredstva potrebna za uzgajanje bilja u stanu. Nož i škare koje svakodnevno trebamo naći će se u svakoj kući. Kanticu za zalijevanje moramo dati izraditi, jer se u našoj trgovaokoj mreži, osim velikih vrtlarskih kanti koje sadrže 5―10 1, mogu dobiti samo male dječje kantice. Za zalijevanje sobnog bilja najprikladnije su niske kante do 2 1, koje imaju produženu izljevnu cijev, tako da njom možemo doprijeti i do udaljenog lonca. Ruža za prskanje obično je pomična, jer kod većine biljaka zalijevamo neposredno zemlju, a ako prskamo odozgo, činimo to finim raspršivačem.

alat za negu sobnog bilja

Naročito zimi, kad je zrak u sobi topao i suh, a i za vrijeme toplih ljetnih dana, raspršivač nam je neophodno potreban. Ako imamo veći broj biljaka, nabavit ćemo tzv. hidronetu, tj. metalnu cijev s klipom i raspršivačem na kraju. Pod tlakom klipa voda pada na biljku u finim kapljicama kao magla. Međutim, ako imamo isamo nekoliko lonaca s manjim sobnim biljem, dovoljna će nam biti mala prskalica, kakva se obično upotrebljava za kolonjsku vodu.

Na listovima i stabljikama sobnog bilja skuplja se nečist i prašina koja zatvara pore, pa biljke ne dišu normalno, a osim toga izgledaju prašno i neugledno. Svaki savjesni ljubitelj sobnog bilja nabavit će spužvu za brisanje lišća i mali kist za čišćenje prašine s kaktusa i ostalih sukulenata.

Kao što vani u vrtu okopavamo i rahlimo tlo, moramo i zemlju u cvjetnom loncu, koja se s vremenom uslijed zalijevanja zbije, povremeno na površini razrahliti. Za taj posao možemo upotrijebiti komad jače žice ili zašiljeno drvce.

Za presađivanje većih biljaka treba nam veća sadilica (klin), a to je oko 24 cm dug komad uglađena drva koji je s jedne strane zašiljen. Ako budemo razmnožavali bilje sjemenom, moramo sarni napraviti malu sadilicu od drva za pikiranje, a od komada lima lako ćemo napraviti vilicu za vađenje malih sadnica kod pikiranja.

Mnoge biljke moramo poduprijeti da uspravnoi rastu, pa ćemo zato imati na zalihi nekoliko štapića različite veličine i jačine. Najljepši su jednogodišnji izboji ljeske, vrbe i drugih grmova, koji imaju glatku koru, a možemo ih donijeti sa šetnje ili izleta.

Najbolje je da sobno bilje sadimo u porozne glinene lonce, jer u njima korijenjealat za odrzavanje sobnog cveca iirna dovoljno zraka. Na dnu lonca. je rupa kroz koju otječe suvišna voda. Moramo paziti da se ta rupa nikad ne začepi, pa zato kod sadnje na nju stavljamo komad crijepa, a kod biljaka koje su ošjetljive na vlagu ― veći ili manji sloj krhotina, šljunka, pijeska ili usitnjenog drvenog ugljena.

Treba voditi brigu o tome da taj otvor bude slobodan, jer ako ga začepi zemlja ili korijen biljke, a to se dosta često događa kod filodendrona, može nam se lako dogoditi da u razmjerno kratko vrijeme biljka propadne.

Cvjetni lonci izrađuju se u arazličitim veličinama, a nabavljaju se prema veličini promjera gornjeg otvora, pa lonac br. 8 znači da je taj promjer 8 cm, br. 12 ― 12 cm itd. Zgodno je da imamo uvijek pri ruci nekoliko lonaca različitih veličina.

Osim u cvjetne lonce, sobno bilje sadimo i u glinene zdjelice, žardinjere, u posude koje se mogu objesiti na zid itd. Dulje vrijeme mogu bilke rasti samo u nepocaklenim poroznim glinenim posudama. Ako želimo obične cvjetne lonce uljepšati, možemo naibaviti tzv. ukrasne cvjetne lonce, koji mogu biti od pečene pocaklene gline, porculana, kamena, plastične mase itd.

Naime, suvišna voda kod zalijevanja skuplja se na dnu ukrasnog lonca. Ako je redovito ne uklanjamo, moramo cvjetni lonac s biljkom postaviti na mali okrenuti lončič ili bar na dva-tri komadića drva da nam ne počne gnjiliti korijenje biljke, koje u tom slučaju stalno stoji u vodi. Ukoliko ne upotrebljavamo ukrasne lonce koji su dolje potpuno nepropusni za vlagu, moramo bilje, bez dbzira da li ga držimo u ulkrasnom ili običnom loncu, uvijek postavljati na zaštitne podloške. Najbolji i sasvim sigurni su podlošci od stakla, porculana i plastične mase. Ako ovu mjeru opreza ne provodimo vrlo pažljivo, doskora ćemo, na našu žalost, ugledati neugodne bijele krugove na pokućstvu, a ako je biljka stajala bez podloška dulje vrijeme na istom .mjestu, može nam se pokućstvo znatiio oštetiti.

Tags:, , , , , ,
Posted in: Korisni saveti

Comments are closed.

shared on wplocker.com