By November 13, 2014

Datura (tatula) – prelepi zvonasti cvetovi kriju otrovnu biljku

Datula ili tatula, latinski naziv (Datura inoxia), poznata je još i kao anđeoska truba, beladona ili bunika, i vodi poreklo iz Latinske Amerike, tačnije iz zemalja Peru i Čile. Tamo ova biljka raste u vidu velikog žbuna, koji može biti visok i do 6 metara.

Tatula je jednogodišnja zeljasta biljka, i kod nas može da naraste u visinu do jedan metar. Cveta preko celog leta, a plod je zapravo bodljikava čahura sa semenkama crne boje. Tatula se gaji kao pojedinačna biljka ili u manjim grupama, često kao saksijska biljka u žardinjerama.

Datula je veoma dekorativno cveće jer ima izvanredno lepe, krupne, bele, mirisne, zvonaste viseće cvetove. Najnovije selekcije datule imaju ljubičaste, i krem-žute krupne cvetove.Osim zbog nesvakidašnje lepote, datula je jedna od omiljenijih biljaka za uzgoj i zbog toga što je vrlo otporna biljka i laka za održavanje. Njeno lišće je srednje veličine, tanko i prozračno, srcastog oblika, i gusto zbijeno sa dlakavim peteljkama.

Datura cvece

Gajenje i nega datule

Postoje različite vrste ove biljke u rasponu visine od 40 cm do metar i po. Kod nekih vrsta cvetovi su uspravni, kod drugih – povijeni. U svakom slučaju, cvetovi traju kratko, ali je biljka vrlo bogata brojnim pupoljcima koji se naizmenično otvaraju. Neke vrste dature mogu da izdrže mrazeve a lako se obnavljaju niskom rezidbom stabla u proleće. Za gajenje je važno da biljku postavite na mesto bez promaje i bez jakog sunca, uz dovoljno vode, jer njen nedostatak može da prekine cvetanje. Datula treba da se drži na polusenovitom mestu, jer joj, na jakom suncu, listovi mogu požuteti i otpasti. Najbolje je obezbediti joj plodnu mešavinu zemlje a prihranjivanje je preporučljivo na dve nedelje, tokom leta i to tečnim gnojivima. Potrebno joj je obilno zalivanje. Tatula će najbolje prezimiti u nezagrejanoj prostoriji, sa temperaturom koja ne pada ispod 5°C.

Razmnožavanje i sadnja datule

Datula se u proleće može razmnožiti reznicama. Reznice odrasle zdrave biljke se lako i brzo užiljavaju. Koristite vršne reznice jer će se lakše ukoreniti. Potrebno je da ih držite ih u vodi dok ne puste koren a onda ih presadite.Razmnožava se i semenom u periodu od januara do februara u staklenicima. Seme se pre setve polaže u vlažni pesak, 7 dana pri temperaturi od 100C.

Na proleće, bujne i previše razvijene biljke datule treba orezati i presaditi u veći sud ili saksiju kako bi korenov sistem nastavio da se razvija.

Bolesti tatule

Tatulu često napadaju mnogi paraziti , a posebno lisne vaši. Ove napasti lako i brzo izbuše listove datule i tako ova dekorativna biljka gubi svoju lepotu. Zbog toga je treba češće kontrolisati i po potrebi tretirati nikotinolom ili ”Etiolom”.

tatula gajenje

Tatula u medicini i farmakologiji

Tatula se upotrebljava u medicini za proizvodnju mnogih preparata ali se u vidu čaja ili u bilo kom drugom obliku, bez saveta i nadzora lekara, ne sme koristiti. Dature u semenu i cvetu sadrže alkaloide, a naročito atropin, pa zato treba izbegavati njihovo sadjenje tamo gde će biti u domašaju dece.

Od davnina je poznato da datura ima opasan halucinogeni uticaj na čoveka a u mnogim kulturama je sveta biljka. Datura je medjutim i lekovita. U Aziji se koristi protiv groznice, tumora, depresije, stomačnih i kožnih bolesti, u Meksiku je koriste za mazanje otečenih zglobova a u afričkim zemljama je upotrebljavaju kao lek za astmu i protiv bolova a od datule prave i pivo.

Tags:, , , , , , , , , ,
Posted in: Vrtno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com