By December 26, 2014

Ljiljani – nega, sadnja i saveti za gajenje

Ljiljani potiču iz Severne Amerike, Evrope i Azije. Porodica ljiljana ima oko 90 različitih vrsta ovih biljaka.

Ljiljan je jedna od najstarijih ukrasnih biljaka koje se gaje u bašti, a koriste se i u cvećarstvu kao rezano cveće.

Ljiljane odlikuju veliki cvetovi raznih boja, koji su predivan ukras za baštu ali i za terase i balkone ako se sade i neguju kao saksijske biljke.

Stablo ljiljana je glatko, pri vrhu nema listove i može da poraste u visinu od 50 do 80 cm, u zavisnosti od vrste. Ljiljan cveta od juna do septembra, a neki varijeteti cvetaju i kasnije.

Cvetovi su različitog oblika, veličine i boje – mogu biti zvonasti ili levkasti, jednostavni ili dvostruki, žuti, beli, narandžasti, šareni, crveni, pegasti, ljubičasti…

Ljiljani cvece

Plod ljiljana je čaura u kojoj se nalazo mnogo velikih pljosnatih semenki.

Beli ljiljan je jedan od najpoznatijih na našim prostorima. Poznat je i kao beli krin. Može da poraste u visinu do jedan metar. Ima levaste cvetove , krupne i tokom cvetanja u leto, u isto vreme može biti otvoreno i do 30 prelepih krunica. Cvetovi su mirisni i beli sa žutim tučkom i prašnicima.

Neki delovi cveta imaju lekovito dejstvo (list, cvet i lukovice).

Proizvodi od ljiljana

Pošto je ljiljan bogat vitaminom C, taninom i etarskim uljem, a lukovice sadrže supstance kao što su holin i fitosteroli, korisiti se česti u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.

Mnogi preparati protiv bolnih čireva, ulja za opekotine i promrzline i proizvodi koji se koriste protiv upala uha i nosa, sadrže upravo neke od sastojaka ljiljana.

Uzgoj i sadnja

Ljiljani se sade na proleće ili jesen i to iz lukovica. Izaberite sveže, čvrste i zdrave lukovice. Ako ih nećemo saditi odmah, trebada ih sačuvamo u vlažnom tresetu.

Zemljište za sadnju treba da bude bogato humusom uz obezbedjenu drenažu od peska ili šljunka. Lukovice se sade u grupama od 3 do 5 komada, sa razmakom od od 30 cm, i na dubini od 30 do 50 cm. Lukovicu treba čvrsto utisnuti u zemlju.

Gde saditi lukovice

Ljiljan niče u proleće i tada zemljište treba da bude konstantno vlažno, ali zalivanje ne treba da bude preterano da lukovice ne bi počele da trule.

Da bi se koren dobro razvio, lukovice se sade u veliku saksiju koja ima minimalnu dubinu od 30cm. Na dno saksije treba postaviti drenažu – šljunak ili komade glinene saksije.

Tek kada ljiljan počne da raste, dodajte zemlju da popunite celu saksiju, a kada poraste u visinu od oko 25 cm, počnite sa prihranom jednom sedmično. Koristite tečno djubrivo za cvetnice.

Dalje gajenje i održavanje ljiljana

Kako gajiti i negovati ljiljane? Dok intenzivno cveta i raste, ljiljan treba umereno prihranjivati i zalivati tako dase zemlja nikada potpuno ne osuši. Zemlja ne sme biti ni jako natopljena vodom. Savet: Pokrijte zemlju mahovinom ili lišćem. Posle cvetanja ljiljan se više ne zaliva ni prihranjuje.

Tada cvetne drške skratite za trećinu a lukovice vadite posle 40 dana. Ljiljan će dati nove biljkei ako mu lukovice zimi ostanu u zemlji.

Visoke vrste ljiljana zahtevaju mrežicu ili drugu podršku, kako bi visoke stabljike bile zaštićene od vetra.

Biljka će se bolje razvijati ako joj je donji deo u hladu a cveće na suncu, ali ne na jakom podnevnom.

Ljiljani se uspešno mogu gajiti u bašti, lejama, kao ukras u vrtnim gredicama, ivičnjacima, u žardinjerama, na terasi i balkonu…

Razmnožavanje ljiljana

Ljiljan je jednostavno razmnožiti iz pazušnih lukovica, iz semena, ili deljenjem bokora.

Iz semena se dobijaju kvalitetne biljke, ali ovaj proces dugo traje pa je najčešći način raznožavanja upravo lukovicama.

Bolesti i štetočine ljiljana

Ljiljan podložan virusnim oboljenjima koe se prenose pomoću lisnih vaši. Mogu da ga napadnu i plesni, što se često dešava ako nismo napravili dobru drenažu.

ljiljani gajenje

Simbolika i značenje ljiljana

Simbolika ljiljana zavisi od njegove boje. Dok beli ljiljan simbolizuje čistoću i uzvišenost, lepotu, spas i sreću, zbog čega je i često deo svadbenih dekoracija, žuti ljiljani su simbol laži i ljubomore.

Ljubičasti ljiljani označavaju sreću.

Lukovice ljiljana – cena

Cena lukovica ljiljana zavisi od vrste koju želite da gajite.

Tako na primer, lukovice orijentalnog ljiljana, poznatog po bogatim i prelepim cvetovima koštaju oko 400 dinara, a lukovice nekih drugih “običnijih” vrsta mogu se naći i za 100 do 200 dinara.

Tags:, , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Vrtno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com