By January 9, 2015

Aralija – biljka prelepih krupnih listova

Aralija, latinski naziv (Fatsia japonica) je omiljena sobno cveće koje potiče iz Kine i Japana. Ima lepe sjajno zelene listove, koji oblikuju gusti venac. Može da dosegne visinu do 1,5 metra. Listovi su veličine 20 do 30 cm sa po pet do devet listić, povezanih u vidu lepeze.

Aralija je biljka brzog rasta, pa neretko s vremenom postane prevelika i neprikladna kao sobna biljka. Ali, ako je ispravno negujete, imaćete prelepi kućni ukras. Posebno su dekorativne aralije sa šarenim listovima. Aralija je česta biljka na javnim zelenim površinama i omiljen je detalj zelenih krovova i “eko arhitekture”.

Njeni krupni, prelepi listovi pravo su remek delo prirode. Lišće je veoma sličvo javorovom, reckasto i nekad crvene boje. Iako cvetaju samo zrele, dovoljno stare biljke, preporučljivo je zakidanje cveta, jer je list tada lepši.

Aralija cvece

Razmnožavanje

Aralija se razmnožava se reznicom izdanka sa donjeg dela biljke. Ispod najnižeg lista odrasle biljke treba zarezati 3-4 cm dugi i pola cm široki rez, pa u njega staviti komadić drveta ili mali kamen. Mesto onda treba obaviti vlažnom mahovinom, koju povremeno treba prskati. Razviće se korenčići koji će probiti mahovinu.Tada se gornji deo biljke zajedno s korenjem odreže i sledi presadjivanje u kvalitetnu hranjivu zemlju. Preporučljivo je da zemlja budepeskovita, izmešana s ilovačom i nešto đubriva. Razmnožava se i semenom, koje na toploti lako proklija, a mlade biljko brzo rastu.

Nega i održavanje aralije

Aralija će najbolje uspevati u svežim senovitim prostorijama. Ova biljka ne podnosi direktne sunčeve zrake pa joj obezbedite severni ili severozapadni položaj, na prozoru.

Tokom zime, araliju držite na temperaturi od 8 do 14° C. Vrlo teško podnosi tople prostorije sa suvim vazduhom i tada će listovi početi da opadaju i postaju žuti.

Araliji prija dobra, hranjiva zemlja. U letnjem periodu je redovno zalivajte i povremeno prihranjujte. Ako preterate sa zalivanjem, i ako u tacni ostaje voda, ali isto tako i ako je dugo ne zalivate, aralija će gubiti na lepoti i počeće da se suši.

Zimi i leti je važno da lišće jednom nedeljno operete vlažnim sundjerom kako biste biljku očistili od prašine.

Ako za to postoje mogućnosti, araliju leti iznesite u baštu ili na terasu, ali pazite se direktnog sunčevog svetla.

Pravilno gajenje aralije

Teperatura optimalna za uzgoj ove biljke je izmedju 0 i 20 stepeni. Prihranjivanje je potrebno od maja do septembra jednom mesečno.

Zalivajte araliju leti dva puta nedeljno, a zimi jednom. Zemlja ne sme biti skroz isušena. Araliju dodatno orošavajte dva puta sedmično a u saksiju možete staviti na mokar šljunak ili kamenčiće, pa ćete tako sprečiti sušenje listova po ivicama.

Aralija voli svež vazduh, pa je najbolje da prezimi na terasi gde nema mrazeva. Aralija je inače biljka otporna na sušne periode. Aralija fino uspeva na najrazličitijim tipovima zemljištima. Iako može trpeti i niske spoljne temperature, varijetet koji je prošaran šarama je osetljiviji pa ovu vrstu treba gajiti isključivo u kućnim uslovima.

Cvetanje

Vreme cvetanja aralije koja je napolju je krajem leta. Tada se javljaju velike cvasti sa belim cvetovima. Ženski cvetovi su uglavnom zelene boje i često sa zrenjem postaju crne boje.

Tags:, , , , , , , , , ,
Posted in: Vrtno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com