By January 9, 2015

Euforbija – tropska lepotica u kući ili bašti

Euforbija je biljka koja raste u vidu džbuna i može da dostigne visinu do 80 cm. Ima veliko, duguljasto lišće tamno zelene boje a na stablu – jarko crven, žut, oranž ili roze cvet.

Cvetanje euforbije je zimi, tokom decembra i januara. Tokom perioda cvetanja, važno je da biljku ne treba pomerati jer bi mogla da izgubi cvet. Takodje, bilo bi dobro da se tada euforbija čuva u malo hladnijoj prostoriji (oko 13 stepeni) da bi duže cvetala.

Nega i održavanje euforbije

Ovo sobno cveće traži dosta svetlo mesto (najbolje je da bude na prozoru), vlažan vazduh i nešto višu temperaturu.Tek kad precveta, i kad joj brakteje otpadnu, možete je prebaciti u malo hladniji prostor.

Sa prebacivanjem, kreće period mirovanja, treba stati sa zalivanjem i biljka počinje da odbacuje listove.

Euforbija cvece

Presadjivanje u aprilu

U aprilu se euforbija presadjuje u hranjivu zemlju sa oko 15% rečnog peska. Tom prilikom, skratite grančice biljke na oko decimetar a mesto rezova zaštitite prašinom drvenog uglja ili ih spalite uz pomoć sveće da sok ne bi curio. U suprotnom, biljka neće ponovo cvetati.

Dalje gajenje

Posle presadjivanja, obezbedite biljci dovoljno svetlosti i toplotu i zalivajte je u početku po malo i oprezno.

Zalivanje postaje obilnije tek onda kad euforbija počne da pušta nove izdanke. Za zalivanje koristite mlaku vodu. Presadjivanje u vrt se može obaviti u junu, opet na mesto sa dosta sunca.

Dok je biljka u punom rastu, prihranjujte je na oko 2 nedelje i do jeseni će isterati snažne izdanke. Kada dodju hladniji dani, unesite biljku u topliji prostor sa dosta svetla.

Euforbija cveta kad je dan kraći od 12 sati pa ako je držite na mestu sa više svetla, neće dati cvet.

Porodica biljaka euforbija

Familija euforbija, latinski naziv (Euphorbiaceae) je velika grupa biljaka u koju spadaju drveće, žbunovi zeljaste i jednogodišnje biljke koji rastu u tropskim pojasevima , redje u umerenim.

U sukulentne biljke iz ove familije spada i euforbija. One se karakterošu prisustvom belog mlečnog soka koji curi iz biljke kada se povredi ili seče.

U odnosu na kaktus, euforbiju razlikuje upravo ovaj sok. Ta tečnost je obično otrovna, iritantan, i služi da zaštiti biljku od životinja koje bi je jele.

Ove biljke se, u ekonomskom smislu i gaje zbog tog soka koji se naziva lateks i koji je svojevrsna prirodna guma.

Razmnožavanje

Plod Euforbija je trodelna suva čaura sa tri velika semena. Zrele čaure pucaju i semena se sama odbacuju od biljke. Ako želimo da sakupljamo ovo seme za razmnožavanje, čauru treba umotati u finu mrežu.

Uzgoj euforbija nije toliko zahtevan, mogu da istolerišu neke manjkavosti u smislu uslova gajenja, ali je da bi zadržale svoje prirodne karakteristike, oblik i lepotu, potrebno je malo više pažnje, znanja i vremena. Euforbija će na primer preživeti dugu sušu, ali joj to sigurno neće prijati. Potrebno je znati kakvo stanište u prirodi naseljavaju ove biljke, kakve su padavine, zemljište i nadmorska visina, i to ispoštovati u skladu sa mogućnostima.

Paraziti i bolesti

Problem pri uzgoju euforbije mogu biti vunaste vaši i afide ali i mravi pa na vreme odradite prevenciju ili koristite adekvatne insekticide. Ne koristite ih na biljkama koje su izložene suncu u tom trenutku.

Tags:, , , , , , , , , ,
Posted in: Vrtno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com