By January 29, 2015

Lonicera – brzorastuća puzavica

Lonicera je biljka poznata u narodu pod imenom Orlovi nokti. To je živahna puzavica koja brzo raste u koja je idealna za ukrašavanje luka nad kapijom, starog sasušenog debla, ograde… U pitanju je biljka jednostavna za gajenje, ali oprez: Kada je jednom počnete gajiti u bašti – teško ćete se je otarasiti jer je gotovo neuništiva puzavica! Dužina stabla im može biti od 4 pa do deset metara.

Vrste lonicere

Od oko 200 vrsta ove biljke, 100 se gaji isključivo u Kini, a u Evropi tek dvadesetak vrsta. U najzastupljenije sorte spada evropska lonicera :Lonicera periclymenum. Njeni cvetovi su bež ili žuti i imaju jak, sladak miris. Nije zahtevna biljka i može da poraste u visinu i do deset metara. Iako podnosi jake vrućine, za vreme dužih sušnih perioda, traži dodatno zalivanje.

Lonicera cvece

LONICERA PILEATA Lonicera Pileata je zimzelena žbunasta biljka visine oko 1 i po metar. Brzo raste i ima sitne listove. Odličan je izbor za biljni tepih a i kao živa ograda jer je pogodna za orezivanje.

LONICERA NITIDA je listopadna biljka vrlo dekorativnih listova sa žutim ivicama. Kao i sve lonicere, brzo raste i vrlo je otporna. Može se gajiti kao patuljasta živa ograda, ali i kao ukrasna biljka u saksijama – pojedinačno ili u grupama. Ako je gajite na balkonu, biće divan padajući ukras.

LONICERA JAPONICA – Japanske lonicere mogu biti i zimzelene i listopadne sa raznobojnim cvetovima: žutim, roze, lila, crvenim… Imaju crne ili crvene plodove i pogodne su za pojedinačni uzgoj ili u grupama. U ovu širu grupu lonicera spadaju listopadni ili zimzeleni grmovi, ili pak povijuše koje imaju cvetove u raznim bojama: žutoj, roze, crvenoj ili ljubičastoj. Plodovi su crni ili crveni. Mogu se saditi pojedinačno ili u grupi. Osetljive su na višak vlage u zemlji pa ne preterujte se zalivanjem.

Zemljište i djubrenje: Loniceri prija malčirano tlo u koje možete početkom sezone dodati malo NPK djubriva u jednakim srazmerama. Za bogatije cvetanje, primenite isto gnojivo i pre cvatnje. Loniceri najviše gode sunčane ili polusenovite lokacije iuhladu će cvetati manje bogato.Ipak, koren uvek mora biti u hladu.

Cvetanje

Lonicera bogato cveta jako mirisnim cvetovima od početka proleća do pozne jeseni. Neke sorte imaju cvetove u grozdovima dok su kod drugih oni pojedinačni , a boje idu od bele, krem, žute, oranž, roze, preko ljubičaste pa sve do jarko crvene.

Skoro sve vrste karakteriše jak i opojan miris cvetova koji je najintenzivniji tokom juna, zbog čega orlovi nokti privlače mnogo pčela koje ih oprašuju. Bobice, odnosno plodovi lonicere, omiljena su hrana za ptice.

Oslonac

Lonicera traži potporu oko koje će se uvijati i penjati pa je zato sadite uz zid, ogradu ili kapiju. Lonicera će bez oslonca formirati biljni tepih u bašti.

Orezivanje

Savet je da loniceru redovno orezujete i to čitave godine, izuzev juna meseca jer je tada u intenzivnom cvatu. Posebno je važno drastično orezivanje koje je neophodno u zimu, kako bi orlovi nokti bogato cvetali i naredne godine.

Razmnožavanje reznicama

Lonicera se lako razmnožava. Za vreme bilo kojeg godišneg doba možete skinuti reznice sa matične biljke. One treba da imaju dužinu od oko 20 cm. Pobodite reznice u vlažnu zemlju,držite u hladu i ubrzo će ožiliti. Reznica će pustiti žile i u vodi. Lonicera se razmnožava i semenom.

Tags:, , , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Vrtno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com