By February 11, 2016

Orezivanje ruža, uvek atraktivnih lepotica

Orezivanje ruža jako je važno za ove prelepe biljke. Jednostavno da bi biljke kao što je ruža rasle zdravo i napredovale u daljem rastu potrebno je izvršiti orezivanje. Nakon orezivanja imaćemo nove zdrave grane. Ruže orezujemo u vreme kada biljka miruje, nikako po mrazu. Nove posađene ruže trebamo jako orezati, jer će se tako razvijati snažne grane i jaki koreni. Moderne ruže pogotovu treba ovako orezati jer cvetaju već prve godine. Potrebno je ostaviti po pet pupoljaka na svakoj grani. Jedino puzajuće ruže ne treba skoro uopšte orezivati skoro prve dve godine.

U jesen ruže se orezuju da bi se uklonile suve i bolesne grančice, ali takođe i da bi se ruža rešila suvišnih grana bez kojih može da prezimi. Grane ruže u jesen trebaju se skratiti tek toliko da ih ne polomi snežni prekrivač. Pred zimu se sve ruže moraju orezati ali veoma je bitno da se to pravilno uradi. Način na koji ćemo orezari ružu, zavisi od biljke do biljke. Alat kojim ćemo obaviti ovaj važan posao su veoma oštre male makaze i dobre rukavice da bismo zaštitili ruke. Postoje razne vrste ruža koje se orezuju a to su: ruže penjačice, čajevke, male grmolike

Orezivanje ruza

U proleće vrši se orezivanje ruže prosto deluje na nju tako što je podmlađuje. Jake grane nose na sebi većinu glavnih cvetova, prema tome mi ćemo skratiti skroz slabije grane. Veoma je bitno da rez koji napravimo, napravimo na pravi način. Taj rez treba biti ukoso na dole, i izvodi se na tri do pet mm iznad okca. Otpatke koje su nam ostale nakon orezivanja treba uništiti, jer je ruža sama po sebi često na meti štetočina. U koliko je ruža bolesna treba je orezati toliko da počne da se vidi sočno zelena boja njene kore. U kasnijem periodu stare grane mogu da se prorede i ukoliko je neophodno u tom slučaju orezuje se i glavno stablo.

Orezivanje ruža penjačica

Ove ruže puzavice bujnog su rasta. Mogu da narastu od 4 do 5 metara i mora se obezbediti oslonac za nju. Jako su osetljive na niske temperature, ali i jako otporne na bolesti. Ruže penjačice uglavnom se koriste za pregrade i žive zidove. Orezivanje ove vrste ruža možemo započeti sa onim koje su jako suve i stare, čak i bolesne. Njih ćemo odseći do zemlje. Ostale stabljike poseći ćemo do dve trećine njene ukupne dužine. Skratićemo sve izanke koji prelaze dozvoljenu dužinu. Kod ove vrste cvetove od prošle godine ćemo odrezati sa bočnih grana. Tek nakon cvetanja se skraćuju bočni izdanci, dok se glavni izdanci vezuju za nosač. Negovaćemo svake godine izboje koji rastu jako brzo, jer ovi stari koji odrvene rađaju mnogo manje cvetova. Kod ruža penjačica najlepše cvetove daju one koje su stare dve godine.

Orezivanje grmolike ruže

Grmolike ruže stalnocvetajuće, bujnog rasta, samo što nisu toliko visoke. Rastu kao grm i nije im potreban nikakav oslonac. Pre početka vegetacije, kao i kod ruža penjačica, vrši se orezivanje grmolikih ruža. To su ruže koje svetaju celo leto u velikim grmovima i ujedno se koriste i kao prekrivačice tla. Orezivanje grmolikih ruža počećemo tako što ćemo prvo odstraniti mrtve grančice i grančice koje su previše tanke. Odrezaćemo grane po strani tako da na svakoj bude po dva spavajuća pupoljka. Skratićemo ih na 40 do 60cm visine, tačnije skratićemo ih na jednu trećinu visine.

Orezivanje Čajevki

Ruže čajevke nazivamo još i hibridne ruže. Vrlo često se gaje, žbunastog su oblika. Njihova najčešća visina je od 70 do 100cm. Prvo što ćemo uradi kod orezivanja ovih ruža je odstraniti slabe, bolesne i suve grane. Sve ostale izdanke teba odseći do visine 20 do 30 cm. S obzirom das u hibridne one odlično podnose ovakvo orezivanje. Njihova reakcija na ovo je jako dobra i ispoljava se puštanjem mladih pupoljaka već u proleće.

Orezivanje ruža mnogocvetanica

Ruža mnogocvetanica se odlikuje žbunstim rastom od 50cm visine, cvetovi su joj okrugli i dupli, sitni, bez mirisa, načičkani u uspravnim buketima. Glavno obeležje ovih ruža je to što cvetaju tokom cele seone, a u njihovim buketima može biti i do 30 cvetova. Ove ruže nazivaju se još i floribunda. Njihovo orezivanje isto je kao i kod ruža čajevki. Skraćuju se na 20 do 30cm od svoje visine i odlicno to podnose.

Tags:, , , , , , , , , ,
Posted in: Vrtno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com